Judgment – Yakuza kohtupäev

0
182

Arvustuse avalauset otsides tabasin end juurdlemast, kas Vändrast ka tänapäeval saelaudu saab. Ei tea, aga Sega stuudiod paugutavad “Yakuza” sarja mänge küll juba pea poolteist aastakümmet. Ega seal midagi keerulist pole – kerge kiht värsket värvi, paar uut tegelast, kamaluga hullumeelseid missioone ja valmis ta ongi. “Judgment” lubas seda valemit värskendada. Viskame pilgu peale, kas õnnestus?

Mu konsoolimänguri karjäär algas Playstation 3-ga, seega jäin “Yakuza” ree peale pisut hiljaks. Pärast mõningaid kõhklusi ette võetud kolmas lugulaul tegi minust seeria suure austaja. Kuna mängud on pikad ja siiski üsna sarnased, olen seni läbinud vaid mõned peatükid. Mõistlikus tempos 1-2 mängu aastas ette võttes oleksin “Judgment’ini” jõudnud umbes 5 aasta pärast, aga kuna selle lugu põhiseeriaga kokku ei puutu, on ta täiesti tarbitav isegi sarjaga varasemat kokkupuudet omamata.

Aasta on 2015 ja noor advokaat Takayuki Yagami on hakkama saanud Jaapani kohtupraktikas millegi väga tavatuga – saavutanud mõrvas süüdistatava Shinpei Okubo õigeksmõistmise. Võidurõõmu ei jätku kauaks – pisut hiljem leitakse Okubo tüdruksõber Emi Terasawa jõhkralt mõrvatuna ning seekord ei tundu Okubo süüs kahtlust olevat. Pärast süüdimõistvat otsust ei lase südametunnistusepiinad Yagamil enam advokaadina töötada. Kuigi ta tegi vaid oma tööd, peab ta end Emi surma eest osaliselt vastutavaks.

Kolm aastat hiljem on Yagami avanud detektiivibüroo Kamurochos. Koos Matsugane perekonnast välja visatud eks-yakuza Masaharu Kaitoga sisustavad nad oma päevi truudusetute abikaasade ja kadunud kasside seltskonnas. Nii Yagami kui Kaito on Matsugane perekonna patriarhi kasvandikud. Kui Kamurochos kanda kinnitada üritava rivaalitseva perekonna liikmed üksteise järel oma elust ning silmadest ilma jäävad (Troverit ikka mäletate?), leiavad detektiivid end üsna pea maffiasõja ning seda finantseerivate ärimogulite maailmast.

Kasvõi ühtki “Yakuzat” mänginule tuleb Kamurocho kindlasti tuttav ette ning tundub vaid aja küsimus mil mõne nurga peal näiteks Goro Majimaga kokku põrkad. Pärismaailma Kabukichōl baseeruv patupesa on detailsem kui kunagi varem. Paljudesse majadesse võib sisse astuda, soovi korral käia nii hoonete kui autode katuseid mööda. Erinevalt Suurest Autoröövist viimaste juhid sulle priiküüti ei paku ega oma sõidukist ei loobu, vaid ootavad viisakalt kuni sa mujalt lõbusamat tegevust otsid.

Ja tegevust siin jätkub. Mängu A & O on endiselt Anna Ohkijale piki piilumist. Kui näiteks “nullis” jäi erinevate stiilide kokku lugemiseks ühe käe sõrmedest väheks, siis “Judgment” piirdub vaid kahega. Kure stiil, mis laiemate jalapöörete tõttu sobib suuremate hordide taltsutamiseks ning Tiiger, mille täpsemad, kuid valusamad löögid passivad paremini üksiküritajate paikapanekuks. Lisandunud on võimalus alustada rünnakuid seintelt hoogu võttes, mis pakub rõõmu nii mängijale kui vaatajale. Ning jah, ka jalgrattad vs puupead tutvumisteenus on täiesti alles. Erinevalt varasemast relvi kaasas kanda ei saa, vaid peab piirduma võitluspaigalt üleskorjatuga, aga olgem ausad – kallid ja kiiresti purunevad relvad pole sarjas kunagi liiga olulised olnud.

Mulle meeldis, et juhuslikud tänavakaklused on muudetud sujuvamateks ning orgaanilisemateks. Tavapärane võitluse alguse animatsioon on kadunud ning Tak võib agressiivseks muutunud vastutulijatele jooksu pealt jalad ees sisse sõita. Kui elu- või võitlusvaim keset lahingut otsa saab, lubatakse ka poole pealt varvast visata. Loo sees toimuvad võitlused ning minibossid aheldavad sind küll tavapäraselt piiratud alale, kust enne ei pääse, kui tuba tühjaks tambitud. Võitlusest on kadunud hindamiselement, mis sundis sind võimalikult erinevaid kombosid kauniks vereballetiks komponeerima. Samas on alles võimalus kogemuspunktide eest hulgaliselt oskusi ja erinevaid rünnakuid lahti lukustada, ehk võimalus enda sisemine Nurejev, Härm, Statham või Lee välja lasta pole kuhugi kadunud.

Uuendusena tekitavad kõvemate vastaste raevuhoos sündinud rünnakud ka raskemaid vigastusi, mille leevendamiseks tavapärastest energiajookidest ning riisirullidest ei piisa. Pikapeale muudavad nad isegi kogemuspunktidega ekraani laiuseks venitatud eluriba taas nii lühikeseks, et peab ostma üsna kalli esmaabipaki või seadma sammud arsti juurde, kelle abi pole ka just väga taskukohane.

Rahaga priisata ei saa. Detektiivi amet pole ilmselt eriti tulutoov ning ka tänavakaklustest saadav tulu on üsna juhuslikku laadi. Parema varustuse nimel tuleb seega lahendada hulgaliselt juhtumeid, tuntud ka kõrvalmissioonide nime all. Kui põhiliini lugu on üsna tõsine ning asjalik, siis kõrvalliinist leiab vana head jakuusalikku hullust, kuigi ehk tavapärasest pisut rafineeritumas kastmes.

“Judgment” pakub hulgaliselt uusi missioone ja tegevusi. Fotodelt ja kuriteopaikadelt vihjete leidmine, drooni lennutamine, ülekuulamisel ja kohtus õigete asitõendite valimine, välksündmustel põhinev tagaajamine, lukkude muukimine ning muu taoline. Kogemustega mängurile tulevad paljud neist tuttavad ette, aga sarja kontekstis pakuvad nad siiski meeldivat vaheldust. Jälitamismissioone võiks ehk vähem olla – need on aeglased ja vahel pisut liiga pikad.

Tegelased on värvikad ja sümpaatsed ning vanade lemmikute puudumine liigset meelehärmi ei valmista. Lugu on kombekohaselt hästi kirjutatud ning detektiivi- ja kohtutemaatika toob sarja värskust. On hetki kui narratiiv pisut venima kipub ja lapsepõlves hulgaliselt kriminaalromaane tarbinud allakirjutanu sooviks peategelastele mõned vihjed anda, kuid mõnus dialoog ning korralik häälnäitlemine muudavad tavapäraselt pikkade vahevideote jälgimise siiski nauditavaks. Täiemahulist ingliskeelset dublaaži pole “Yakuza” sarjas ammu nähtud. “Judgment” toob selle tagasi ning erinevalt näiteks “Metro” sarjast, täiesti korralikult. Vähemalt mõneks tunniks tasuks autentsema kogemuse saamiseks siiski jaapanikeelne heliriba valida.

“Judgment” on suurepärane meelelahutus nii “Yakuza” sarja austajatele kui esmakülastajatele. Huvitavad tegelased, värvikas maailm, mitmekülgne võitlus ja eriilmelised missioonid ning minimängud pakuvad mängurõõmu kümneteks tundideks.

Judgment
Platvorm: PS4
Ilmus: 25. juuni 2019
Arendaja: Sega
Väljaandja: Sega
Ülevaade tehtud: PS4 Pro

Mängu saab osta siit:
osta_playstationosta_euronicsosta_amazon
HEA
Värvikad ja hästi kirjutatud tegelased
Mõnus mängitavus
HALB
Minimängude hulgast puudub karaoke
5