Organiseeritud kuritegevus e-spordis

0
93
Foto: Getty Images

Austraalia uudistekanal ABC kirjutab, et politsei on alustanud uurimist seoses organiseeritud kuritegevusega Austraalia e-spordis.

Käimasoleva uurimise tulemusel on praeguseks hetkeks arreteeritud mitu Austraalia Counter-Strike’i mängijat. Politsei esialgsel hinnangul on kokkulepitud matšide puhul võidetud üle 30 000 dollari ning sel põhjusel on alustatud Austraalias esimene suurem e-spordiga seotud uurimine.

Austraalia politsei abikomissar Neil Paterson ütles ABC-le, et nad usuvad, et korruptsioonijuhtumeid on rohkem. Samuti viitas Paterson probleemidele Overwatchi meeskonna omadiõiguste teemal.

“Ma pole kunagi varem näinud, et keegi oleks ajaloos nii jultunult tegelenud kokkumänguga,” kirjutas üks pealtvaatajatest e-spordi foorumis.

Arvatakse, et käimasoleval uurimisel võib olla globaalseid tagajärgi ja see võib tekitada ebamugavaid küsimusi ettevõtetele nagu AFL, NRL ja Austraalia valitsusele, kes kõik saavad osa miljardi dollari suurusest e-spordi ärist.

“Sellel on märkimisväärne mõju kogu maailmas,” kinnitab e-spordi terviklikkuse volinik Ian Smith. “Fakt, et inimesi saab arreteerida selliste asjade eest on suurendanud… tõsidust, millega sellesse teemasse suhtuda.”

Üks mängijatest, kes ei ole hetkel uurimise all, kinnitas, et nad ei olegi tõsiselt võetav meeskond ja nad mängivad lihtsalt lõbu pärast ning ta ei usu, et keegi nende meeskonnast oleks meelega kaotanud.

“Me teadsime, et me ei võida, kuid me ei üritanud tahtlikult kaotada. Mõned meist on varem ehad olnud, aga me oleme omamoodi väsinud mängijad. Me tõesti ei hoolinud sellest, me ei olnud pühendunud professionaalsele mängimisele enam. See oli meie jaoks nagu viimane jooks.”

Teine mängija kinnitab, et ta on tõepoolest korduvalt teinud panuseid Counter-Strike mängudele varem, kuid ainult nendele matšidele kus ta ei mänginud.

Meile Meeldib Mängida #18 – Ninja süüdistab Fortnite’i robotit petmises

Taaskord on üks Meile Meeldib Mängida mölasaade purki ära pandud. Sel korral teeme juttu Games with Gold ja PlayStation Plus mängudest oktoobris ning räägime...

Arreteeritud mängijad olid 20-aastased või nooremad ning neil pole varasemat kriminaalajalugu. Süüteo eest – kihlvedude tulemustega seotud korruptiivne käitumine – võivad nad saada karistatud maksimaalselt kümneaastase vangistusega.

Patersoni sõnul on tegemist täiesti tavaliste noormeestega, kes käisid samas koolis ning on pärit tavalistest Melbourne’i äärelinna peredest. “Noormehed on 19 või 20-aastased, kellel pole politseiga varasemaid kokkupuuteid olnud,” kinnitas Paterson.

“Nende osalusel korruptsioonikuritegudes… üsna noores eas, on tõsised tagajärjed. Hasartmängudega seotud, keskoolis või ülikoolis käivate, noorte meeste suur osakaal on epideemilistes proportsioonides. Mida ma siin ei näe, on see, et keegi selle probleemiga tegeleks,” lisas Paterson.

Sidney ülikooli õppejõud Mark Johnson, kes on uurinud videomängude ja raha seoseid, usub et puudulik arusaam e-spordist on aidanud kaasa korruptsiooni levikule.

“Videomängude tööstus on rohkem väärt kui filmid ja muusika kokku, kuid neid ei võeta ikka veel tõsiselt,” ütles Johnson.