Proovitud: DualSense Edge

0
523

Koos PlayStation 5-ga ilmunud DualSense 5 pult sai mängurite poolt igati sooja vastuvõtu osaliseks. Kiideti ergonoomikat, haptilist tagasisidet ning adaptiivseid päästikuid. Elukutselised mängurid tundsid ehk puudust lisanuppudest. Appi tuli näiteks SCUF, kes enda Reflexi seeriaga DualSense’ile funktsionaalsust lisas. Konsooli sünnist on möödunud pisut üle kahe aasta ning Sony on valmis saanud enda versiooni tõsisemale mängurile mõeldud puldist. DualSense Edge on saabunud.

Pakendist tuleb välja ümarate joontega tugevast plastikust valge karp. Arusaadav – pulti tavapärasest rohkem investeerinud mängur võib tahta selle kas sõbra juurde või võistlusele kaasa võtta. Tõmblukkudega suletud karbis püsivad nii pult kui lisad ilusti paigas. Karbi tagaküljelt leiab takjakinnitusega ava – DualSense Edge’i ei pea laadimiseks karbist välja võtmagi. Mängimiseks peab – tõmban lukud valla.

Lisaks läikivale esipaneelile ning klassikaliste sümbolitega kaunistatud puuteplaadile püüavad esimese uuendusena pilku profiilide vahetamise nupud. Neid all hoides avaneb teleri ekraanil menüü, milles saab luua 4 erinevat profiili ning neid jooksvalt vahetada.

Muuta saab pöidlakangide ja päästikute efektiivse käigu ulatust ning tühikäigu (deadzone) pikkust. Kangide puhul saab muuta ka nende karakteristikuid-kõveraid. Näiteks võib tsentri läheduses liikumine olla täpsema sihtimise huvides aeglasem, kuid äärealadel väledam – kiiremaks pööramiseks.

Profiilides saab muuta pea kõikide nuppude asetust – soovi korral võib näiteks ringi ja risti ära vahetada, tõsta L3 nupu L1 asemele jne. Lisaks saab siin määrata funktsioonid ka kahele puldi tagaküljel paiknevale nupule… Hmm, midagi uut.

Pöörame puldi ümber. Hetkel seal nuppe veel ei ole – need ootavad karbis. Valida saab pikemate labade ning väiksemate nublakate vahel. Sõltuvalt sõrmede pikkusest ning sellest, kuidas pulti käes hoitakse, saab valida just Sulle sobiva komplekti. Nii labad kui nupud on vastupidavast metallist ning lukustuvad mõnusa klõpsuga oma kohale tugevate magnetite abil.

Eelmisel aastal proovitud SCUF Reflexil oli lisanuppe neli. Sony arvab, et kahest piisab. Sõltub mängurist ning tema eelistustest, aga levinuma kasutusviisina tulistamismängus saab näiteks hüppamise ning relva ümberlaadimise lisanuppude alla seadistada, et nendeks tegevusteks sõrmi päästikult võtma ei peaks.

Päästikutest rääkides – nende juurest leiab ümberlülitid, millega saab nuppude käigu pikkust füüsiliselt piirata. Lisaks tavapärasele täiskäigule keskmine ning lühem, kus põhi saabub vaid mõnemillimeetrise vajutusega. Võimalik kasutusviis on üsna ilmne – tulistamismängus võib päästiku lühem käik anda mikroskoopilise edumaa. Ka kõige lühemas asendis pole tegemist päris sisse-välja lülititega vaid kogu käiguvahemik nullist saja protsendini sobitatakse lihtsalt paari millimeetri sisse. Olgu ka öeldud, et kahes lühemas asendis tuleb loobuda päästikute tagasisidest.

Puldi tagaküljelt leiab riivi, mille abil saab läikiva esipaneeli eemaldada. Selle alt ilmuvad nähtavale metallhoovad, mida tõstes saab pöidlakangi mehhanismide moodulid eemaldada. Just nood paharetid kipuvad pahatihti olema mängupultide kõige nõrgemaks kohaks ning on hea teada, et 240-eurose soovitusliku jaehinnaga pulti nende vahetamiseks remonti saatma ei pea. Asendamine võtab vaid loetud sekundid.

Pöidlakangide endi vahetamine on veelgi lihtsam. Need tulevad tõmmates pesast välja ning kinnituvad peale vajutades konkreetse klõpsuga paigale. Lisaks DualSense’ile omaste nõgusate pealispindadega kangidele on komplektis ka kaks lühemat ning kaks pikemat kumerat kangi. Lihtne arvutus lubab seega üheksat erinevat kombinatsiooni igaks mänguks ja elujuhtumiks. Ise eelistan tulistamismängudes kumerat paremat kangi sihtimiseks ning nõgusat vasakut liikumiseks ja jooksmiseks.

Kandekarbist leiab veel pea kolmemeetrise punutud ümbrisega laadimiskaabli ning kinnitusklambri, millega see soovi korral puldi külge lukustada. Jah, tõsi on, et kuna DualSense Edge sisaldab tavapuldist rohkem tehnikat, siis on tema aku mõnevõrra väiksem. Ma ise ei näinud selles probleemi, sest hiljemalt paari mängutunni tagant tasuks väike paus teha niikuinii. Muideks ka DualSense Edge’i laadimine käib tavapärasest kiiremini – toekam laadija sai pooleteise tunniga hakkama. Soovi korral lubab pikk kaabel puldi siiski ka mängimise ajaks konsooliga ühendada. Tõsisemad millisekundite püüdjad eelistavad seda juhtmeta ühendusele niikuinii.

Mainimata on veel tavapuldist umbes 50 grammi suurem kaal ning käepidemete kummised siseküljed, tänu millele see väga kvaliteetsena mõjuv kaunis tehnoloogiline pärl kindlalt käes püsib.

Kellele DualSense Edge mõeldud on? Kui käid mänguturniiridel, kus väikseimgi eelis võib matši saatuse otsustada, siis pole ilmselt küsimustki, tõenäoliselt on ta Sul juba olemas. Jah, SCUF Reflex pakub sarnase hinnataseme juures kahe asemel nelja lisanuppu, kuid komplekti terviklikkus annab minu isiklikul hinnangul eelise Edge’ile.

Keskmine harrastusmängur peab ilmselt kaaluma, kas kandekarp, seadistatavus, modulaarsus ning lisanupud õigustavad kolmekordset hinda võrreldes tavapuldiga. Ei, DualSense Edge ei tee Sinust kolm korda paremat mängurit, aga pöidlakangide kombineerimise ja lisanuppude võimalus pani mind temasse küll jäägitult armuma.