Jagged Alliance 3 ei ole lumehelbekeste mäng

1
114
Jagged Alliance 3

Kell on kolm öösel. Hiir on ühes peos ja teine käsi on klaviatuuril valmis vajalike klahvide vajutamiseks. Vahepeal hammustan saia ja sardelli kõrvale, sest sööma minemiseks polnud aega ja nüüd on kõht tühjaks läinud. Saareriik vajab ju päästmist ning selleks on sul abiks palgasõdurid, kellele tuleb ekraanil käsklusi jagada, neid pärast veriseid lahinguid uuesti kokku lappida ja varustust parandada. Aasta on 1996 ja mänguks on “Jagged Alliance”.

27 aastat hiljem…

Kell on kolm öösel. Hiir on ühes peos ja teine käsi on klaviatuuril valmis vajalike klahvide vajutamiseks. Vahepeal hammustan õuna või pistan mõned viinamarjad põske, sest sööma minemiseks polnud aega ja nüüd on kõht tühjaks läinud. Taas kord on vaja üks saareriik ja selle president kurjamite käest päästa. Selleks tuleb kokku panna uus palgasõduritest koosnev meeskond, neid relvadega varustada, neid pärast veriseid lahinguid uuesti kokku lappida, neid treenida ja mida kõike veel. Aasta on 2023 ja mänguks on “Jagged Alliance 3”.

Kuigi käigupõhiseid taktikalisi mänge olin ma ennegi mänginud, siis “Jagged Alliance” ja sellele mõned aastad hiljem järgnenud “Jagged Alliance 2” said kiirelt minu suurteks lemmikuteks. Üldse oli tegemist suurepärase ajaperioodiga, sest sel ajal rõõmustati meid ka teiste vapustavalt heade mängudega nagu “Civilization”, “Fallout 2” ja “Heroes of Might and Magic III” ning hiljem lisandus mu lemmikute hulka ka “Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords”.

Õnnetuseks ja minu suureks kurvastuseks pole enamusel neist mänguseeriatest just kõige paremini läinud. “Civilization” on lootusetult ära rikutud. “Fallout” müüdi maha Bethesdale, kes selle seeria totaalselt ära rikkus, tehes sellest tobeda tulistamismängu. “Heroes of Might and Magic” läks samamoodi ainult hullemaks ja on tänaseks üldse surnud. Hästi ei ole läinud ka “Jagged Alliance” mänguseerial, mille viimased mängud on olnud puhas rämps. Nüüd aga maandus mu lauale “Jagged Alliance 3” ja…

…see on hea. Ai kurat, kui hea see on! See on lihtsalt nii hea, et ma tahan igal võimalikul vabal hetkel seda mängida. Ma ei mäletagi enam, millal ma viimati mängisin mõnda sellist mängu, mille puhul ma püüan iga viimastki vaba hetke mängu seltsis veeta, näpistades uneaja kõrvalt aega lisaks, et ma saaks seda mängida. Vaat nii hea mäng on. Kes mind teavad, saavad aru. Ilmselt nende jaoks polegi siia rohkem enam midagi vaja lisada. Kõik on juba öeldud.

Nagu eespool mainisin, siis lugu ise on lihtne. Oled palgasõdur – võid soovi korral, isiksuse testis küsimustele vastates, enda tegelase luua (profiilipiltide valik võiks parem olla) või olemasolevate hulgast valida – kes on palgatud appi saareriigi presidenti päästma, kelle keegi Majori-nimeline pahalane on ära röövinud. Selleks paned kokku oma meeskonna või lausa mitu.

Alguses ilmselgelt päris mitut meeskonda kokku panna ei saa, sest ega siis raha puu otsas kasva ja seetõttu on rahavarud piiratud. Ilmselgelt tuleb järelandmisi teha ka palgasõdurite värbamisel ja alustuseks omale need odavamad ning kehvemad palgasõdurid värvata. Õnneks on lood nii, et ega nad tegelikult väga palju kehvemad polegi kui need legendaarsed palgasõdurid, kelle hulgast leiab muuseas nii mõnegi tuttava tegelase varasematest “Jagged Alliance” mängudest. Mis peamine, need kehvemad palgasõdurid arenevad koos sinuga, saavad uusi tasemeid, täiustavad olemas olevaid oskused ja saavad uusi erioskuseid (ehk perke). Nii et tegelikkuses sul neid eliit- ja legendaarseid palgasõdureid vaja polegi, kui nende seas just mõnda sinu suurt lemmikut ei leidu, keda sa kindlasti oma meeskonda värvata tahad või kui su odavad palgasõdurid on lahingutes oma lõpu leidnud.

Oma meeskonna kokku panemisel tasub muidugi silmas pidada, et sul oleksid kaasas kõik, keda vaja võib minna, sest erinevatel palgasõduritel on erinevad oskused. Kindlasti peaks igas meeskonnas olema vähemalt üks meedik ja igaks juhuks on hea, kui keegi teine veel oskaks vähemalt plaastrit peale panna kui meedik mujal hõivatud on või ise kusagil parajasti siruli on ja sinu abi vajab. Lõhkeainete eksperti on ka vaja, kes miine ja lõkse kahjutuks teeks, nagu ka kedagi, kes oskaks varustust parandada ning arvuteid või muid elektroonilisi asju häkkida jne. Nii et meeskonna kokkupanekul tasub hoolikas olla ja seda mitte ainult nende oskuste osas, vaid ka selles osas, kuidas nad teiste meeskonnaliikmetega läbi saavad. Mõni neist võib lausa otse välja öelda, et ta pole nõus kellegagi koos töötama, teine aga tahab rohkem raha saada.

Kuid odavatest palgasõduritest võivad samuti kallid palgasõdurid saada, sest pärast mitmeid lahinguid on kogemused suuremad, nende oskused paremaks muutunud ja võib olla on mõni kaaslastest neid korduvalt selga tulistanud (kogemata või meelega). Siis võib juhtuda, et nad tahavad raha juurde saada. Ja rahaga on siin mängus kitsas, sest nagu me juba teame, raha puu otsas ei kasva ning oma meeskonna varustamise eest pead ise hoolt kandma. Õnneks kasvab raha aga maa sees, täpsemalt siis teemandikaevandustes, mille sa pead muidugi kõigepealt pahalaste käest tagasi vallutama. Kui see tehtud, siis saadad kohalikud elanikud kaevandama ja sinu rahakott või rahalaegas muudkui täitub rahaga… või siis ka mitte, sest väljaminekud suurenevad ju samuti.

Kahjuks mängu alguses ei kesta teemandikaevandused eriti kaua ning varem või hiljem saavad nad tühjaks (õnnetuseks juhtub see üsna kiirelt) ja seetõttu pead sa kogu aeg silma peal hoidma, kust raha juurde saab. Vaenlastelt ära korjatud varustust maha müüa ei saa, seega pead otsima kas aardeid, mille väärtus on tihti üsna tühine või silma peal hoidma teemantkonvoidel. Õigel ajahetkel õigesse sektorisse varitsema minnes saad üllatada sõdureid, kes teemante ühest kohast teise transpordivad. Sealt saab mõneks ajaks suurema portsu raha, mille eest saad siis palgasõdurite lepinguid uuendada.

See on selle mängu ainuke suur miinus minu silmis, et sind alguses niimoodi tagant kiirustatakse. Õnneks rohkemate sektorite vabastamisel ja lisakaevanduste hankimisel, see probleem kaob hiljem ära ning mängu lõpu poole on sul seda raha juba sadades tuhandetes.

Kaevandustest rohkem raha saamiseks tasub lähedal asuv küla samuti vabastada ja sealsete külaelanikega sõbraks saada. Selleks tuleb siis külaelanikke abistada lisamissioone tehes ning neid välja õpetada, et nad suudaksid end vajadusel ise kaitsta jne.

Lisaks külaelanike militaarõppele saad sektorites enda sõdurite haavu lappida, kui sul on olemas meedik ja meditsiinivarud. Haavad paranevad ka niisama puhates ning kohalikus baaris “puhates” toimub see lausa topeltkiirusel. Kord juba haavatuid lappides tasub samal ajal tervemate tegelaste varustus üle vaadata ja seda parandada, sest sa ju ometi ei taha, et olulisel hetkel su relv kinni kiilub? Iga õige sõdur teab, et relv on oluline ja selle eest tuleb hoolt kanda. Kui kuulid hakkavad otsa saama, siis ka neid saab vajadusel ise valmistada, kui sa ei taha raha raisata nende ostmisele. Õnneks ei ole mul seni kuulidest puudu tulnud. Siinkohal tasub kasutusele võtta erineva laskemoonaga relvastus, sest nii jätkub laskemoona kõigil kauemaks. Puhkehetkel saab sektoris ka oma sõdureid treenida. Lihtsalt valid välja, millist oskust treenida tahad ning valid treeneri ja treenitavad. Kui kõik see tehtud ja keegi istub ikka veel üksinda nukralt nurgas, siis võib niisama istujad saata väikesele patrullringile. Nii et tegevust jätkub ka väljaspool lahingut küllaga.

Nagu eespool mainisin, tasub sektoris külaelanikega juttu rääkida, kes sulle missioone või infot jagavad. Selle käigus leiab mitmesuguseid huvitavaid tegelasi ja…. oi kurat, huumorit leiab mängust kuhjaga, nii erinevate kõrvaltegelastega suheldes kui ka oma meeskonnaliikmete vahelistes vestlustes. Siinkohal pean teid ette hoiatama, et lumehelbekestele see mäng ei sobi, sest nalja tehakse absoluutselt kõige üle ja piire ei tunta. Mõni nõrgem raske katoliikliku kasvatusega lumehelbeke ilmselt häbeneb end maa alla, sest vasakule seksuaalse teemaga nalju loobitakse siin vasakule ja paremale, peale ja sisse. Nii et lumehelbekestele ei soovita, siin tehakse vanakoelisi nalju, risti ei lööda millegi ees ette.

Nalja tehakse ka mikromaksete, kuupõhiste teenuste, üllatuskastide kui ka krüptorahade üle. Siit leiab ka vihjeid popkultuurile ning isegi Vene klassikale nagu “12 tooli”. Mis peamine, kui ma ühe teise mängu juures nurisesin, kuidas arendaja punnitab meeleheitlikult nalja teha ja ebaõnnestub seejuures täielikult, siis siin on see huumor lihtsalt võrratu, loomulik ja asjakohane. Müts maha arendaja ees, julged poisid, et julgevad lumehelbekeste ühiskonnas veel korralikku nalja teha ja see kõik on hästi välja tulnud.

Ahh õige, lahingud… Lahingud on ägedad. “Jagged Alliance 3” on oma eelkäijatele sarnaselt isomeetrilises vaates käigupõhise lahingusüsteemiga taktikaline rollimäng. Uhh, kus sai nüüd palju erinevaid sõnu ritta laotud. Ühesõnaga… mängu tegevus toimub pealtvaates, teatud nurga alt. Suurema osa ajast saad reaalajas oma meeskonda liigutada kas korraga või ükshaaval, vastavalt vajadusele. Kui lahing pihta hakkab, kas siis sinu algatusel või seetõttu, et vaenlane sind märkas, siis hakkad sina oma sõdureid ükshaaval liigutama ja teatud tegevusi tegema sundima, näiteks vastasele kuuli pähe laskma. Kui arvuti kord kätte jõuab, teeb tema oma sõduritega sama. Lihtne, kas pole? Olgu, mitte nii lihtne, sest see tähendab, et pead käike hoolikalt planeerima ja taktika läbi mõtlema. Pead arvestama oma meeskonna oskustega ja nende kasutuses olevate relvadega ja loomulikult tegevuspunktidega, sest igalühel neist on kindel arv tegevuspunkte. Klassikaline käigupõhine lahingusüsteem. Ja kui kõik plaanipäraselt välja kukub, siis see on lihtsalt nii rahuldustpakkuv. Ka lahingu ajal võib mõni su meeskonnaliige nii mõnegi nalja vasakule või paremale lendu lasta, mis mõne lumehelbekese punastama võib panna. Mu väiksem poiss (olgu, pole ta enam nii väike midagi, kohe saab 16) kõrvalt paar repliiki kuulis, küsis, et kas ta kuulis õigesti. Jah, kuulis. Kui te ei soovi, et teised pereliikmed või kes iganes neist naljadest osa saaksid, tasub kõrvaklapid pähe panna ja heli kõrvaklappidesse suunata.

“Jagged Alliance 3” toetab muuseas ka co-op varianti. Seda ma kahjuks ei proovinud, sest sellised mängud minu arvates ei vaja koosmängimise võimalust, neid on palju huvitavam ja mõnusam nautida üksi mängides.

Lisaks sellele on mängule olemas ka ametlik modide tugi. Nimelt sai see siia lisatud, sest “Jagged Alliance 2” oli see mäng, mida kogukond läbi selle pikalt elus hoidis. Ilmselt loodetakse sama ka “Jagged Alliance 3-ga”. Aga eks saab varsti näha ja kuulda millega inimesed lagedale tulevad.

Jagged Alliance 3

Kokkuv]ttes on tegemist vapustavalt hea mänguga ja minu käesoleva aasta vaieldamatu lemmikuga. Arendaja ei ole hakanud uut jalgratast leiutama ja see on hea, sest vana töötas ju suurepäraselt ning nagu näha, töötab ka täna, nagu “Jagged Alliance 3” suurepäraselt tõestab. Tegemist on hea ja lõbusa mänguga ning huumorit leiab siit kuhjaga ja siinkohal pean silmas head huumorit ajast, mil inimesed veel oskasid ja julgesid nalja teha. Nalja tehakse kõige ja kõigi üle ning mingi valehäbi all arendaja ei kannata, nii et ettevaatust lumehelbekesed, see mäng võib teid solvata ja piinlikust tundma panna.

Kui “Jagged Alliance 2” oli väga hea mäng, siis “Jagged Alliance 3” on veelgi parem. Seega kui teile meeldis “Jagged Alliance 2”, siis pole vähimatki kahtlust, et teile meeldib ka “Jagged Alliance 3”. Lõpuks ometi sai mu “kõigi aegade kõige lemmikumate lemmikmängude” nimekiri ühe mängu võrra rikkamaks. Aitäh selle vapustavalt hea mängu eest, aitäh võrratu mängukogemuse eest.

Lapsevanematele: “Jagged Alliance 3 on PEGI reitingusüsteemi järgi sobiv alates 18. eluaastast. Tegemist on täiskasvanutele mõeldud mänguga, mis sisaldab lastele ebasobivat keelekasutust, täiskasvanulikke seksiteemalisi nalju jne.

Platvormid: PC
Ilmus: 14. juuli 2023
Arendaja: Haemimont Games
Väljaandja: THQ Nordic
Ülevaade tehtud: PC

HEA
Suurepärane mäng, parem kui Jagged Alliance 2
Suurepärane huumor - HOIATUS: Ei sobi lumehelbekestele!
HALB
Kaevandused saavad alguses liiga kiiresti tühjaks
Oma tegelase valimisel on profiilipiltide valik vilets
Üks mängumissioon petab kasutajat, jättes ekskliku mulje, et sa pead kiiruga seda missiooni tegema minema
4.5
OSTA KOHE

1 KOMMENTAAR

Comments are closed.