Pokémon Violet & Scarlet – teemantid on pokémonitreenerite parimad sõbrad

0
86

“Pokémon Violet” ja “Pokémon Scarlet” on uusimad lisad ühte maailma populaarseimasse ja armastatuimasse meediavirvarri. Ma tõsiselt ei usu, et maailmas on veel mõni inimene, kes pole kuulnud sõna “pokémon”, aga kui on, siis “Pokémoni” maailmas elavad lisaks inimestele ka erinevad linnud, loomad, putukad ja hoopis eriskummalised olendid, kellel on oma keel ja soovid ja unistused. Jah, mõned neist on metsikumad kui teised, aga nii on ka ju inimestega. Igatahes, “Pokémoni” maailmas peavad inimesed ja pokémonid koos eksisteerima ning tavaliselt antakse mängu peategelasele ehk mängijale eesmärgiks saada maailma parimaks pokémonitreeneriks, uurides seejuures olevuste kohta välja võimalikult palju infot.

Sama lugu on ka “Violeti” ja “Scarletiga”. Mängu alguses saadab ema sinu tegelase, kes võib olla nii tüdruk kui ka poiss, kooli. Kooli direktor võtab su vastu, tutvustab sulle sinu rivaali ja saadab su juba õige pea Paldea-nimelist maailma avastama. Sellest hetkest peale on terve maailm sinu mängumaa ning see, mida ja kuidas või mis järjekorras sa seal teed, on täiesti mängija otsustada. Võid asuda niisama pokémone püüdma, et kõik 400 erinevat loomakest kokku koguda. Võid minna võtma kuulsate pokémonitreeningsaalide omanike skalpe, et saada parimaks võitlejaks. Võid hakata oma olemasolevaid pokémone treenima, et internetis teiste treenerite vastu tegija olla. Valikuid on palju ja iga mängija teekond läbi nende kahe mängu on erinev.

Mina asusin niisama maailmas ringi luusima, et leida endale sobivad pokémonid ja selle tulemusena kasvas minu meeskond nii tugevaks, et treenerid erilist vastupanu ei osutanud. Samas meeldibki mulle ennast sellistes mängudes tugevana tunda ja mul polnud selle vastu midagi, et paar võitlust natuke liiga kiiresti läbi said.

Maailm on aga tohutu suur ning see näeb välja ühtaegu suurepärane ja vilets. Kõik tegelased ja moondumisanimatsioonid ja pokémonid on väga ilusad, maailm on kirev ja kõikjal sagib hulganisti elukaid, keda enne palli sisse vangistamist oimetuks taguda saab. Sellel on aga oma hind. Asulad on reeglina kohad, kuhu sa tuled lihtsalt selleks, et peksa saanud loomi ravida, sest midagi muud põnevat sealt ei leidu.

Samas pole sellest midagi hullu, sest nagu ma ütlesin, oli ka minu esmaseks tegevuseks maailmas nelja tuule poole ajama panemine. Sinu kaaslaseks saab õige pea vastava mängu legendaarne pokémon Koraidon või Miraidon, kes suudab muutuda nii mootorrattaks, paadiks kui ka lennukiks. Ahjaa, lisaks õpib ta ka ronima, seega ka mäed pole takistuseks. Lahendus on tunduvalt etem vanemate mängude õpetatavate oskuste süsteemist, sest sa pidid kas mõnele pokémonile lendamise ja surfamise selgeks õpetama, kaotades sellega kohe ühe rünnakukoha või siis ühest loomast kõikide omadustega “orja” vormima. Nüüd on kõik vajalikud oskused ühe eluka küljes ja nende saamiseks piisab ainult hiiglaslike Titaanide alistamisest.

Võitlus on vana hea elemendipõhine “kivi-paber-käärid-püstol-Spock” süsteem ja see toimib suurepäraselt. Uue lisana on antud võimalus Pokémone terastalliseerida (Terastallizing). See muudab nad kauniteks juveelidest tehtud ja ehetega kaunistatud olevusteks, andes mingile elemendile tunduvalt suurema löögijõu. Siin aga tuleb tähele panna, et Tera-tüüp võib olla pokémoni päris tüübist erinev, seega terastalliseerimine võib anda võitluses, kus sa muidu oleksid nõrgem, sulle põneva võimaluse initsiatiiv haarata.

“Pokémon Scarleti” ja “Violeti” üheks ägedaimaks omaduseks on aga mitmikmäng. Varasemalt on “Pokémonide” mitmikmänguks olnud loomakeste vahetamine ja teiste mängijate vastu võitlemine, kuid “Scarletis” ja “Violetis” lubatakse kuni neljal mängijal ühes grupis maailma ringi tuustima minna.

Üks mängijatest hakkab hostiks ja loob enda mängus Union Circle funktsiooni kasutades grupi. Seda koodi kasutades liituvad grupiga ülejäänud mängijad ja koos alustatakse seiklust. Jah, kui host peaks võrguühenduse kaotama, pudeneb grupp laiali, aga mõte ise on vapustavalt hea. Kõikide mängijate tegelased on maailmas näha ja see muudab seni suhteliselt üksildase kogemuse väga nauditavaks, sest juba see, et te kõik koos poseerides endleid teha võite, annab väga palju juurde. Samuti saate vaadata, kuidas semud metsikuid pokémone püüavad. Kuid treeningsaalide ja suuremate madinate puhul on igaüks kahjuks ikkagi oma mängus ning mul ei lubata poose teha, kui mu sõber kedagi mollib. Samas… saadetakse sulle selle kohta teavitusi. Kuna mäng ei käsi teil ühes kohas koos olla, saate te lipata nelja tuule poole ja juhul kui sa teed midagi vahvat, annab mäng sellest teistele märku. See on selline natuke monsterhunterlik kogemus, sest teised eksisteerivad samas maailmas, muutes kogemuse tunduvalt elavamaks.

Ma ei ütle, et tegu on täiusliku “Pokémoni” mänguga. Kaugel sellest. On näha, et Switch on säärase mängu jaoks juba liiga nõrk ning kaadrisagedus kannatab nii mitmikmängus kui ka taustategevustes, kui ülejäänud maailm sinuga võrreldes tunduvalt… hüplevamalt liikuma hakkab. Jälgige mõnes linnas kasvõi teist eemal kõndivaid elanikke. Nende sammud ei ole normaalsed. Aga see on suhteliselt väike viga. Mängisime me ju alles mõne aasta eest pealtvaates kahemõõtmelisi “Pokémone”. Nüüd on meil avatud hiigelsuured kolmemõõtmelised maailmad, kus on mängijale avastamiseks tõeliselt kaasahaarav lugu. Ma ei valeta, kui ütlen, et see on vast eelmise aasta parim rollimängulugu. Lisaks on kogemus tohutult lõbus ja pakub parimat traditsioonilist “Pokémoni” mängu. Minule isiklikult meeldis küll “Pokémon Legends: Arceus” rohkem, sest mulle meeldib rohkem asju korjata ning “Arceus” eemaldas loomakeste püüdmisest selle tüütu kaklemise osa, aga “Violet” ja “Scarlet” teevad oma eelkäijatega võrreldes suure sammu edasi. Igati soovitatav kõikidele uutele ja vanadele pokémonihuvilistele.

Lapsevanematele: “Pokémon Violeti” ja “Scarleti” lugu on kaasahaarav ja sügav, seega mingi arusaam inglise keelest võiks mängu mängides olla. Samas on võitlused selgeks õpitavad ka katse-eksitus meetodil ja suurde avatud maailma võib seiklema ja ringi jooksma jäädagi, seega mäng sobib igale vanusele.

PEGI 7
Pokemon Scarlet & Violet
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 18. november 2022
Arendaja: Game Freak
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch OLED
HEA
Tohutu maailm
Väga hea mitmikmäng
Lõputult tegevust
HALB
Graafiliselt jätab kohati soovida
4.5