Wanted: Dead – kui valentinipäev pole piisavalt punane

0
126
Wanted: Dead

Wanted: Dead on armastuskiri kuuenda generatsiooni konsoolidele nagu 110 Industries ise oma teost kutsub. Arendajad on varasemalt olnud seotud selliste tuntud nimedega nagu “Ninja Gaiden” ja “Dead or Alive”. Stiililt on tegu uut sorti hübriidiga, kus on kombineeritud „haki ja lõigu“ stiilis lähivõitlus ning kolmanda isiku vaates tulistamine. Kõik see on omakorda visatud küberpungilikku Hong Kongi. Lisame sinna otsa veel ohtralt verd ja viilutatud vastaseid ning üks jaapanipäraselt veider seiklus võibki alata.

Lugu algab sellega, et peategelane Hannah Stone, endine sõjard, vabastatakse valitsuse rehabilitatsiooniprogrammi raames kinnipidamisasutusest, kus ta parasjagu eluaegset karistust on kandmas. Järgmisel hetkel on ta juba koos Hong Kongi politsei zombitõrje-eriüksusega, mis koosneb neljast endisest vangist, söömas, kui saavad teate kaptenilt, et ühe suurkorporatsiooni peakorterit rünnatakse. Siit edasi hakkab lahti rulluma korporatiivne vandenõu ja umbes nädala pikkust aega, mil sündmused toimuvad, see mäng kajastabki.

Hannah omab kassilaadseid reflekse ja on väga osav mõõgavõitleja, seega suurt osa võitlustest on võimalik maha pidada pelgalt mõõka kasutades. Vastaseid, keda nüpeldada, jagub palju ja need võitlused on väga verised ja julmad. Mängu alguses tundus mulle veider, et ma saan joosta tulirelva kasutavatele vastastele, mõõk käes, kallale ja seepärast kasutasin alguses rohkem tulirelva ning sellisel kujul mul väga lõbus ei olnud.

Oma relva saab küll natuke modifitseerida, aga ma ei näinud, et see väga suurt mõju omaks. Vastastega kordamööda kükitamine mõjus nagu laste lauamäng, kus sul on hunnik auke ja ootad, haamer käes, mutti, kes august oma pea välja pistaks, et siis talle äsada. Liidame siia otsa veel PS2-aegse graafika ja mängumehaanikad. Vastast näiteks jalga tulistades ei reageeri ta vastavalt. Lisaks jooksevad nad kohati veidralt su eest ära, et hoida mingit distantsi. See kõik pani mind mõtlema peale esimest mängukorda, et mille otsa ma nüüd sattunud olen. Teisel mängukorral ei tulnud see enam mulle ootamatult ning võtsin teost austusavalduse ja Jaapani veidrusena ning endalegi üllatusena muutus järsku kõik nauditavaks.

Vastaseid alistades teenid punkte, mille eest on võimalik lahti lukustada uusi oskuseid ning need oskused muudavad mängu kergemaks, lõbusamaks ja julmemaks. Näiteks saab lahti lukustada uusi rünnakuid või tugevdada hoopis kaitset.

Tasemed on lineaarsed ning suuremad ruumid on ühendatud kitsamate koridoridega, mille teises otsas olevas ruumis on sind ees ootamas otse loomulikult ohtralt vastaseid. Iga taseme lõpus on sind ootamas boss ehk siis vähe tugevam vastane, kellega tuleb tavapärasest rohkem madistada.

Kui bossile pasunasse antud, saab mängija vahepeal baasis ringi joosta ja erinevaid minimänge mängida. Minimängudeks on näiteks raameni söömine, mis on rütmimäng, kus vaja õigel hetkel õiget nuppu vajutada. Väga kiirelt võttis näpud sõlme. Lisaks saab laulda karaoket, mis on samuti rütmimäng ning kahte erinevat arkaadimängu, millest üks on vana kooli kosmose-tulistamismäng, millega arendajad väheke hoogu sattusid ja see on täitsa eraldi mäng erinevate tasemete ja bossidega.

“Wanted: Dead” pole iseenesest raske, kui saab selgeks, kuidas seda mängida tuleb, aga selle teeb raskemaks (loe: tüütumaks) see, et salvestuspunktid on kindlates kohtades ja kui peaksid enne surma saama, on vaja eelmisest punktist uuesti alustada.

Kunstilise poole pealt on tegu väga ägeda teosega. Tegelastel on oma huvitavad olemused. Muusika sulandub väga hästi mänguga. Lisaks tavapärastele vahevideotele vahelduvad need animestiilis tehtutega ning ühes minimängus on võimalik lahti lukustada söögivalmistamisvideoid, mis on siis päriselt filmitud.

Kokkuvõtvalt võin öelda, et endalegi üllatusena hakkas see mäng mulle täitsa meeldima ja tegin selle isegi kõige raskemal raskusastmel läbi. Selle põhjal julgen seda soovitada kõigile, kellele meeldivad kiiremat sorti „haki ja lõika“ stiilis mängud, eriti veel neile, kes meenutavad hea sõnaga kuuenda generatsiooni aegseid mänge. Kui te aga ootate tänapäevast mängu, siis see ei ole kohe kindlasti teile. Aega võttis mul mängu läbimine üle kümne tunni, aga siia kõrvale mainin ära, et minimängudesse on võimalik väga palju aega matta ja sedasi saab see mäng oluliselt pikem.

Lapsevanematele: “Wanted: Dead” on PEGI reitingusüsteemi järgi soovitatav alates 18. eluaastast. See mäng pole kohe kindlasti lastele. Mõõgavõitlused on väga verised ja julmad. Võimalik inimesi tükkideks lüüa.

Wanted: Dead

Platvorm(id): PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S
Ilmus: 14. veebruar 2023
Arendaja: Soleil Ltd.
Väljaandja: 110 Industries SA
Ülevaade tehtud: PS5

HEA
Kiire lähivõitlus
Mõnusalt jabur kooslus
Hästi tehtud minimängud
HALB
Paar korda jooksis ootamatult kokku
4