Apple keeldub Facebooki mängurakenduse lisamisest oma süsteemi

0
33
Apple

Apple on korduvalt keeldunud Facebooki mängurakenduse lisamisest oma App Store’i. The New York Times andmetel on Apple keeldunud vähemalt viiel korral Facebook Gamingu äpi lisamisest oma süsteemi, viidates reeglitele, mis keelavad rakendused, mille peamiseks eesmärgiks on mängude levitamine.

App Store on hetkel ainuke ametlik koht mängude ja muude rakenduste leidmiseks Apple seadmetel ning eelmisel aastal teenis see Apple omanikele 15 miljardit dollarit. Seetõttu pole ettevõte huvitatud konkureerivate rakenduste lubamisest.

Facebook Gamingu tagasilükkamine on järgmine näide sellest kuidas Apple kasutab oma monopoolset võimu. Eelmisel aastal kaebas Spotify, et Apple kasutab oma positsiooni innovatsiooni lämmatamiseks ja tarbijate valiku piiramiseks, soodustamaks oma Apple Music teenust. Rahul ei olda ka 30 protsendilise tasuga, mida Apple küsib. Käesoleva aasta märtsis esitas kaebuse ka Rakuteni Kobo, väites, et Apple tegevus on konkurentsi kahjustav, küsides App Store’i kaudu müüdud e-raamatute müügilt 30 protsendilist vahendustasu, samal ajal seal kõrval oma Apple Books teenust reklaamides. Apple tegevust on kritiseerinud ka mitmed teised ettevõtted, sealhulgas ka Netflix, Epic Games ja Microsoft. See kõik on viinud selleni, et Euroopa Komisjon on alustanud ametliku monopolidevastase uurimise, et teha kindlaks, kas Apple tegevus on konkurentsivastane või mitte. Apple tegevust on uurima asunud ka USA justiitsministeerium ja föderaalne kaubanduskomisjon.

“Peame tagama, et Apple reeglid ei mõjuta konkurentsi turgudel, kus Apple konkureerib teiste rakenduste arendajatega,” teatas Euroopa Komisjoni konkurentsipoliitika eest vastutav asepresident Margrethe Vestager.

Josh Rosenstock Applest lükkas need süüdistused tagasi: “Pettumus on näha, et Euroopa Komisjon tegeleb alusetute kaebustega käputäielt ettevõtetelt, kes soovivad lihtsalt tasuta sõita ega taha mängida samade reeglite järgi nagu kõik teised. Me arvame, et see ei ole õige – tahame säilitada võrdsed võimalused, kus kõik, kel on sihikindlust ja suurepärased ideed, võivad olla edukad.”