Fallout 4 – lõputu võitlus inimkonna säilimise nimel

0
255

Tunnistan ausalt, et enne 10. novembrit sel aastal, polnud ma mänginud mitte ühtegi Fallouti sarja mängu. Mul polnud ka mingeid ootuseid ning ei teadnud ka täpselt, millega on tegu ja kas see mäng mind üldse huvitaks. Tegin kahjuks vea ning omastasin Fallout 4. Mitte sellepärast kahjuks, et tegu oleks halva mänguga, vaid sellepärast, et ühe kuu vältel ununesid sõbrad ning muud kohustused ja kogu tööväline aeg läks kuhugi tuumaplahvatuse järgsesse aega. Hiljem erinevaid mänguteemalisi lehekülgi külastades selgus, et ma polnud õnneks ainuke. Üks mängija isegi nõudis Bethesda mängustuudiolt rahalist kompensatsiooni, kuna ei suutnud Fallout 4 mängimist lõpetada. Mistõttu kaotas ta töö ning ta naine jättis ta maha. Tore teada, et ma sellisel juhul jõudsin kenasti igal hommikul tööle, isegi kui olin unele nädal aega võlgu. Aga mis teeb Falloutist sellise mängu, mida käest panna ei saa?

Esimene kohtumine

Fallout 4 annab sulle karakteri kujundamise juures suhteliselt vabad käed. Nõnda on huvitav jälgida, kuidas paljud on teinud erinevaid tuntud tegelasi nagu näiteks Vladimir Putini või Walter White´i ja nendega terve mängu läbi mänginud. Algset välimust saab hiljem ka mängu keskel muuta külastades ilukirurgi ja juuksurit. Just nimelt. Sa saad ennast mängu vältel ümber lõigata kui sulle midagi ei meeldi.

Mängu vältel on sul võimalik valida omale erinevaid kaaslaseid, kes sind missioonide juures aitavad ning kellega saab ka suhteid arendada. Kaaslaseid võid leida erinevate missioonide käigus ning tihti on vaja võita ka nende usaldus, et nad üldse sinuga kaasa tuleksid. Igal kaaslasel on erinevad omadused ning mõned neist on kindlasti paremad kui teised. Samas kaaslaste vahetamine ning nendega pikemalt ringi seiklemine, rääkimine võib lahti teha uusi missioone, mida muud moodi saada ei pruugi.

Esimeseks kaaslaseks sulle on koer nimega Dogmeat. Kindlasti on koeral omi eeliseid, kuid kuna koerad mu lemmikvaldkonda ei kuulu, siis saatsin mina Dogmeati enda juurest ära. Põhjus võis olla ka selles, et tänu koerale sain ma mitmeid kordi surma, kuna tüüp ei suutnud lihtsalt paigal püsida kui teda kästi.

Mingil hetkel sain ma võimaluse hakata ringi käima ilma kaaslaseta ning sellest sai ka minu mängu põhiosa. Tean, et jäin ilma paari tegelasega seotud missioonist, kuid minu mängurõõmu üksi ringirändamine vähemaks ei võtnud. Kui oled aga otsustanud, mitte olla üksik rändaja nagu mina, siis kindlasti vaata, et sa ka oma kaaslaste relvi ja varustust uuendad, sest muidu kipuvad nad üpris kiiresti surma saama.

12265761_10153250838317544_592197468934766505_o

Oma maailma loomine

Fallout 4 üks ägedamaid võimalusi minu jaoks oli ehitamine ning asustuste rajamine. Mängu alguses oskad sa ehitada juba teatud tüüpi maju, kuid käies mängu sees ringi ning leides näiteks erinevaid ajakirju saad sa juurde õppida, kuidas valmistada näiteks teist tüüpi aedu või diivaneid, et sisustada oma kodu võimalikult ägedaks. Et inimesed sinu rajatud kohtades oleksid õnnelikud, pead täitma nende jaoks põhilised eluks vajalikud asjad : toit, magamisase, turvalisus jne. Inimesed, kes sinu asumisse tulevad on tihti väga naljakate nägudega ning mis põhiline: alati väga räpased. Kohe nii räpased, et sa ei pruugi aru saada, kas tegu on mustanahalise või valge inimesega. Samuti on neil kombeks öelda väga veidratel hetkedel lauseid, mis ei pruugi hetke konteksti üldse sobida, aga on kindel, et ka mängijal on need fraasid mängu lõpuks nii pähe kulunud, et tulevad ebavajalikes kohtades meelde.

774738_10153301893187544_5131903569537439726_o

Seoses asumitega on olemas ka Fallout 4 Trophy, kus on nõutud, et sinu asustuse õnnelikkus on 100%. Selle autasu saamine nõudis päris palju kannatust ning ootamist. Asumites, kus inimesed juba on, saad sa neid panna ka tööd tegema. Tegelikult on see väga vajalik, sest muidu ei saa sa toitu ning kipud nägema kuidas mingid tüübid kuskil nurgas tühja panevad ja suitsu tõmbavad. Et tõsta oma koha kaitset saad sa anda inimestele relvi. Relvi kasutavad asunikud hea meelega, kuid vaata, et sa nende kätte granaate ei usalda. Võid vabalt ka ise surma saada. Kindlasti ehita omale ka relvapood, arst ning söögikoht.

12291737_10153250838332544_1239990063191607389_o

Igas asumis on töökojad, kus sa saad arendada oma relvi ja armorit ning lõhkuda koostisosadeks missioonide käigus üles korjatud prügi. Ja prügi on sul väga vaja, sest iga katkine plekkpurk või mänguauto võib sisaldada just seda ainet, mis sul parasjagu ehitamiseks vaja on. Samas tasub ära ka osade üleskorjatud asjade mahamüümine, mille eest võib päris korralikult raha saada. Või õigemini pudelikorke, sest Falloutis sa maksad pudelikorkides.

Valik, mis muudab maailma

Mängu käik viib sind otsinguretkele, leidmaks üles oma poeg, kes sinult varastati. Otsinguretk viib sind kokku erinevate grupeeringutega, mis kutsuvad sind endaga liituma. Igal ühel on omad eesmärgid ning liitudes kõigiga pead hakkama vaatama, milliseid valikuid sa tulevikus teha soovid.  Minuteman on väike grupp inimesi, kelle eesmärgiks on teha head ning aidata teisi. Nad tahavad muuta maailma paremaks läbi väkeste asjade ja heategude ning neil ei ole omakasupüüdlikke tagamõtteid. Brotherhood of Steeli liikmed seevastu on väga ambitsioonikad ning tahavad enda kätte võimu ning muidugi hävitada ka võimalikult palju vaenlaseid. Nad võivad olla käskivad ning ka üleolevad, kuid samas olles nende grupis heas kirjas ei tasu sul midagi karta. Ka Railroadil on omad eesmärgid mida saavutada soovitakse, kuid kõike hoitakse palju salajasemalt ning mitte nii väga avalikult. Ja siis on veel instituut. Kui nemad suudavad sind veenda endaga jääma, oled sa tehtud mees. Ja pesemas käivad nad ka. Milline su otsus ka poleks, siis elu läheb edasi, inimkond õpib harjuma uue korraga ning sinu edasise eksistentsi valikud jäävad sinu enda teha.

Soovitused 

  • Uuenda kindlasti oma relvi ja varustust
  • Salvesta mängu kogu aeg
  • Kasuta vähe Fast Travelit, sest nii võid leida uusi kohti
  • Kui enesetapjast Super Mutant pommiga sinu poole jookseb tulista ta paremat kätt
  • Osad missioonid võivad olla aja peale
  • Koera ostmine tõstab asumi happinessi
  • Kuula raadiot
  • Ära tulista autode läheduses, sest need võivad plahvatada
  • Ujudes ära kasuta powerarmorit
  • Ära maga maha ägedaid missioone (Salem Witchcraft museum, Silver Shroud jne)
  • Ära jää tegema igavaid korduvaid missioone

10553745_10153301893042544_8602681303394452114_o

Kui sa tunned muret, et pole varasemaid Fallout seeria mänge mänginud, siis ära karda. Fallout 4 on üksinda juba piisavalt huvitav. Isegi siis kui sa mängu ennast mängida ei viitsi ja tegeled muude ebainimlike tegevustega. Mängurõõmu jätkub kõigile ning igav ei tohiks kellelgi hakata. Kui tulevikus peaks tulema uus Fallouti osa uue looga, siis enam ma ei kahtle, kas mängida seda mängu või mitte. Väga hea meelelahutus aja surnukslöömisel.

Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 10 november 2015
Arendaja: Bethesda Game Studios
Levitaja: Bethesda Softworks
Ülevaade tehtud: PS4

Lugejate hinne14 Votes
Hea
Ehitamine
Lugu
Emotsioon
Halb
mäng võib kokku joosta
5
SUUREPÄRANE