EAS tellib kuni miljon eurot maksva Eestit tutvustava virtuaalreaalsuskeskkonna

0
85

ERR kirjutab, et Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) plaanib käivitada kolme aasta jooksul kokku kuni 1 miljon eurot maksva virtuaalreaalsuse keskkonna Eesti ja siinsete e-lahenduste tutvustamiseks. Projekti esimene faas läheb maksma 240 000 eurot, mille eest loodetakse tellida nii platvorm kui ka 360-kraadist videot ja sisu.

Kuigi hanketeates on projekti maksumuseks märgitud kuni 1 miljon eurot, siis E-Estonia Showroomi juht Anna Piperal ütles BNS’ile, et see on projekti maksimaalne maksumus. “See on juhul, kui me tahame selle teenusega jätkata pikemalt, tellida veel mingeid asju juurde; tahame, et see oleks kasutuses ka näiteks Euroopa Liidu eesistumise ajal,” rääkis ta.

EAS plaaniks on luua virtuaalreaasuse showroom, mille kaudu saaksid inimesed nii Eestis kui välismaal tutvuda Eesti e-lahendustega. Piperal räägib, et arendatava keskkonna kaudu peaks saama kas virtuaalreaalsusprille või prille ja telefoni kasutades tutvuda Eestiga ja Eesti e-lahendustega.

“Välja võiks ta välja näha nii, et kui inimene siseneb, siis keegi tirib teda Eesti loodusesse, nii et ta lendab ringi hüpetega, näiteks oled Viru raba kohal, siis seisad keset Lauluväljakut ja siis oled Toompea lossi juures ja saad parlamendihoonesse sisse lennata ja siis avaneb e-riigi valdkond. Nii saaks tutvustada nii Eesti loodust ja e-riigi teenuseid, ent ka kultuuri. Näiteks oleks üks võimalus nautida Arvo Pärdi muusikat virtuaalreaalsuse kaudu,” kirjeldas Piperal loodava keskkonna kontseptsiooni.

Kuigi EAS’il ei ole praegu veel päris selge, missugune võiks olla teenuse tehniline platvorm või sisuedastusviis, soovivad nad et see oleks kättesaadav nii Google Cardboard odavate prillidega, kui ka professionaalsete süsteemidega, nagu näiteks Oculus Rift.

Piperali sõnul on juba räägitud ka Tallinna Sadama, Tallinna Lennujaama ja Tallinna teletorniga. “Sooviksime, et teenust oleks võimalik kasutada ka nendes kohtades Eestiga tutvumiseks,” rääkis E-Estonia Showroomi juht.

Tehnilise platvormi, ent ka sisuloome teenust võiks Piperali sõnul pakkuda näiteks mõni rahvusvaheline ettevõte, millel on kompetents ja platvorm juba olemas. “Platvormi osa ei tohiks neile väga kallis olla,” rääkis ta ja märkis, et põhiline kulu on esialgses plaanis seotud ilmselt sisuloomega. “Otsimegi praegu rahvusvahelise hankega ühest küljest platvormi pakkujat, ent temaga võiks kaasas olla ka reklaamiagentuur, mis on ka sisu loomisega kursis,” lisas Piperal.

Rahvusvahelises hanketeates seisab, et EAS soovib luua virtuaalse keskkonna Eesti digikuvandi promomiseks ja e-lahenduste tutvustamiseks, mis “eeldab innovaatilise lahenduse loomist, mis hõlmab veebi, mobiilse api, videote ja vajalike automaatselt uuenevate tööriistade väljatöötamist”.

Hankega soovib EAS sõlmida 36 kuuks kuni 1 miljoni euro suuruse raamlepingu. Sobiva pakkuja viimase kahe aasta netokäive peab olema olnud igal aastal vähemalt 120 000 eurot ning firma peab viimase 36 kuu jooksul olema tootnud vähemalt ühe 3D-arvutimängu või 3D-video ning täitnud ühe lepingu suuremahuliste videoülekannete edastamiseks veebis.

Rahvusvahelisele hankele saab pakkumisi esitada kuni 13. septembri hommikuni.

 

Allikas: ERR