Mafia III – mäng mis pakub head lugu, muusikat ja hulgi tehnilisi probleeme

0
332

[dropcap size=small]M[/dropcap]afia III oli paljude mängijate jaoks vaieldamatult selle aasta üks oodatumaid mänge üldse. Ootused mängu kolmanda osa suhtes olid väga kõrged ja seda tänu suurepärasele Mafia teisele osale, mis ilmus kuus aastat tagasi. Sest Mafia II pakkus väga head lugu, mängu ja võrratut atmosfääri, mis jättis kustumatu mulje paljude fännide südametesse ja meeltesse. Seepärast loodeti kolmandalt osalt, et see tuleb veelgi parem või siis vähemalt sama hea. Asja kiirelt kokku võttes võin siinkohal kohe ära öelda, et seda ei juhtunud.

Mängu tegevus leiab aset 1968’l aastal, New Bordeaux nimelises linnakeses. Peale mitmeid aastaid Vietnamis, eriüksuses sõdurina teeninud Lincoln Clay jõuab tagasi koju oma “pere”, musta jõugu juurde, mida juhib Sammy Robinson, kes on aastaid olnud Lincolnile isa eest. Kahjuks selgub peagi, et Sammyl on tõsiseid probleeme rivaalitseva Haiti jõuguga, mille tõttu on tal tekkinud võlgnevus Itaalia maffia bossi Sal Marcano ees. Siinkohal otsustab Lincoln Sammyle appi tulla, koristab tee pealt eest ära Haiti jõugu liidri ja koos Sal Marcano poja Giorgiga röövivad nad Louisiana Föderaal Reservi. Kuigi rööv osutub edukaks, otsustab Sal Marcano siiski musta jõugu ära koristada, ning selle käigus kostitatakse Lincolnit kuuliga pähe. Kuid tänu oma tugevale koljule ja preestrist sõbrale, kes Lincolni leiab ning põetab, jääb ta siiski elama. Peale paranemist otsustab Lincoln ühendust võtta CIA agendi John Donovaniga, kellega ta Vietnamis tuttavaks sai. Koos Donovani abiga alustab Lincoln Clay oma kättemaksu plaanidega, otsides omale liitlasi kes aitavad teda sõjas Marcano pere vastu.

Mängija saab valida omale meelepärase mängustiili.
Mängija saab valida omale meelepärase mängustiili.

New Bordeaux pakub suurt avatud maailma kust leiab ajastule sobivad vaatamisväärsused, autod ja loomulikult võrratu muusika. Oma verisel kättemaksu teekonnal Itaalia maffia vastu, saab mängija valida omale meelepärase mängustiili. Olgu selleks siis hiilimis taktika, eemalt snaiprina vastaste nottimine, brutaalne verevalamine, või hoopis segu neist kõigist. Selle kõige käigus saad üles ehitada oma kuritegeliku impeeriumi, valides keda usaldad ja kellele uusi piirkondi jagad ning kellele mitte.

Mafia III sissejuhatus on huvitav ja paljutõotav. Mängijale pakutakse tugevat mängulugu, koos korralike selgitustega tol ajaperioodil toimunud rassismile. Kogu mänguloo jutustamise pool, dialoogid mängus, muusika ja sind ümbritsev keskkond on minu arvates lihtsalt suurepäraselt edasi antud – see osa mängust on tõepoolest nauditav.

Kuid kahjuks sellega ongi kõik mängu head küljed lühidalt kokku võetud. Sest juba peale mõnda mängutundi avastad oma pettumuseks, et kuigi mängul on olemas tugev lugu, ei toeta see piisavalt mängu ennast. See vajalik tunne ja kogemus kus mängides sind täielikult loosse haaratakse jääb siiski tulemata. Mängu missioonid on suuresti korduvad – mine sinna, korista vaenlased ära, varasta raha ära, lase asju õhku või toimeta midagi punktist A punkti B. Tänu sellele võib mängu liiga kaua järjest mängides üsna igav hakata. Eriti kui sa üritad olla tubli ja tahad põhimissioonide kõrvalt ka kõik lisamissioonid ilusasti ära teha. See võib üsna tüütuks kogemuseks osutuda, eriti kui missioon mida tegema lähed asub kaardi teises otsas. Siin tuleb vähemalt appi hea muusika mida sõidu ajal kuulata saad.

Siinkohal meenub mulle, et tegelikult on Mafia III’l siiski veel üks tore asi olemas. Nimelt ei pea sa sõidu ajal ekraani alumises servas olevat kaarti passima, nagu see paljudes mängudes juhtub. Sest Mafia III GPS süsteem joonistab teeäärde virtuaalsed märgid, mis annavad sulle aimu kas sa pead nüüd otse sõitma või kuhugi keerama. See süsteem annab võimaluse jälgida olukorda teel ja sinu ümber toimuvat nautida.

Pettumuseks osutus ka mängu visuaalne pool, sest 2016 aasta mängult oleks oodanud midagi rohkemat kui keskpärane graafika. Kulmu pani kortsutama ka mängu alguses õpetuste juures olevate nuppude pildid mis olid nii imepisikesed, et sealt oli imeraske välja nuputada millist nuppu see siis kujutama nüüd peaks.

Kuid kõik eelpool nimetatu ja igasugused glitchid mängus on tegelikult pisiasjad võrreldes tõsisemate tehniliste probleemidega. Olgu selleks näiteks siis katkised missioonid, kus ära on kadunud isikud keda tapma pead või paat mida varastama läksid, või hoopis jookseb su mäng taaskord lihtsalt kokku. Sellistel puhkudel ei jää lihtsalt muud üle kui korralikult vanduda ning loota, et mängule lastakse kiiremas korras parandused välja.

Mafia III on paljutõotav mäng, mis pakub tugevat lugu ja head muusikat. Kuid kahjuks ei vasta see kaugeltki mitte fännide ootustele kes lootsid suurepärast mängu. Ning ilmselgelt on Mafia III turule toomisega liialt kiirustatud. Hangar 13 ja 2K Games oleks võinud endale lisaaega võtta mängu testimiseks ja parandamiseks. Hoolimata tehnilistest probleemidest ja mitmetest puudustest mängu juures, on tegemist siiski hea mänguga mida tasub mängida. Hetkel soovitan Mafia III ostmisega oodata kuniks mäng saab omale uued parandused, mille käigus suuremad probleemid, nagu näiteks katkised missioonid, ära parandatakse.

Lapsevanematele:
Tegemist on täiskasvanutele mõeldud mänguga, millele viitab ka PEGI 18, ehk siis soovitatav alates 18’ndast eluaastast. Mäng sisaldab mitmesugust vägivalda, põhjendamatut tapmist, vägivalda kaitsetute inimeste vastu, halba keelekasutust ja paljaste naiste pilte.

Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 7 oktoober 2016
Arendaja: Hangar 13
Levitaja: 2K Games
Ülevaade tehtud: Xbox One
PEGI18

Mängu saab osta siit:

HEA
Suurepärane muusika
Tugev mängulugu
HALB
Keskpärane graafika
Katkised missioonid
Ja palju teisi tehnilisi probleeme
3.5
Oota ostuga
KOKKUVÕTE
Mafia III
mafia-iiiHEA<br> + Suurepärane muusika<br> + Tugev mängulugu<br> <br> HALB<br> - Keskpärane graafika<br> - Katkised missioonid<br> - Ja palju teisi tehnilisi probleeme