Uncharted 4: A Thief’s End – Nathan Drake, meie aja Indiana Jones

1
248

“I am a Man of Fortune, and I must seek my Fortune”

  Henry Avery, 1694

Minu huviorbiiti satub tihti mänge, mis on sisult ajaloolised, täis seikluseid või fantaasiat ning samas põnevad, kuid mitte väga tihti selliseid mänge, mis sisaldaks endas kõike eelpool nimetatut korraga. Enne Uncharted 4 mängu alustamist teadsin ma juba ette, et tegu saab olema ühega nendest mängudest, mida nii lihtsalt ei unusta ning selles ma ka ei eksinud. Unchartedi sarja mängud ei ole valmistanud mitte kunagi pettumust ning on suutnud meieni tuua seda, mida iga seiklusmängu armastaja ühelt mängult ootab. 10. mail meieni jõudnud Playstation 4 eksklusiivmäng Uncharted 4 suutis olla kõike seda, mida lubati ning kõvasti rohkemgi veel. Avastamegi koos nüüd natuke Uncharted 4 aardeid.

13115946_10153604994337544_8379474960008448505_o

Tegemist on ühe interaktiivse mängumaailma pärliga. Just nimelt interaktiivse, sest mängu lõpuks tekkis mul tunne, et olin ära vaadanud just ühe kohutavalt hea seiklusfilmi ning see mängimise osa oli nagu kuhugi kadunud. Olin suutnud mõelda ennast mängu sisse, elada kaasa meie peategelaste seiklusele ise märkamatult neid selle juures aidates. Mind saatis mu teekonnal hea muusika, kaunid vaated ning unustamatu loodus. Oleksin nõus ka päriselus meie mängu peategelase Nathan Drake´iga minema aardeid otsima ning avastada kõiki neid ägedaid kohti, millest mängus sai osake olla, sealhulgas ka imelist Madagaskarit. Oleksin tahtnud olla mängu sees koos väga hea peegelkaameraga

13246272_10153617475942544_793888715415162268_o

Uncharted 4 mängusisu ei jäta külmaks ka kõige nõudlikumaid mängijaid. Varem seiklusterohket, kuid ohtlikku elu elanud Nathan on ennast mõnusalt sisse seadnud koos meile varasematest osadest tuttava Elenaga. Vastabiellunud on andnud ka üksteisele lubaduse, mitte elada enam sellist elu, kus pole enam kindel, mis homme saab või kas ja kuidas on pääsemine võimalik. Turvaline ning rahulik elu võib tunduda mõnele küll igav, kuid palju ühiseid seikluseid koos läbi elanud paarike teab, et see on see, mida neile vaja on. Kõik tundub minevat plaanipäraselt kuni ühel õhtupoolikul ilmub väljak tegelane Nathani minevikust – Samuel Drake. Vend, keda Nate arvas surnud olevat on rohkem kui elus, kuid mitte kauaks. Ohtliku narkoparuni poolt ülesande saanud Sam peab oma elu nimel leidma üles kahe venna lapsepõlveunistuse: maailmakuulsa piraadi Henry Avery kadunud aarde.

13217364_10153617475922544_1020906513455345352_o

Elenale antud lubadusest hoolimata saab Nathani südameasjaks päästa oma vend Samuel ning selle jaoks leida ka maailma suurim piraatide aare, kuid kust alustada? Juhtlõngad viivad meie kangelasi uskumatutesse kohtadesse ning Sami päästemissioonist saab sajandi suurim seiklus. Turvaline elu näib kokku varisevat ning tegelaste omavahelised suhted ei pruugi olla alati sellised nagu tegelased seda ise tahaksid. Keda usaldada? Kuhu minna? Küsimusi tekib tohutlult ning kõik valikud ei pruugi olla alati õiged. Kohati hulljulget Nathan Drakei ei hoia tagasi miski. Ronime näiteks koos nüüd kellatorni tippu :

Lisaks väga heale põhimängule saavad Playstation Plusi omanikud mängida ka Uncharted 4 mitmikmängu, kus mängitakse tiimides koos, kaks tiimi üksteise vastu. Mitmikmäng annab sulle võimaluse proovida huvitavaid erivõimeid ning kasutada ka teisi karaktereid peale meie lookangelase Nathani. Mitmikmängu mängima asudes saab valida ka raskusastet, millega mängida. Vajaliku punktisumma kokkusaamiseks peab olema piisavalt kiire ning jälgima kõike, mis toimub sinu ja su tiimikaaslastega

Uncharted 4 kaasneb ka märkimisväärne trofeede nimistu. Plaatinum trofee saamiseks tuleb mängu läbi mängida vähemalt vähemalt 2 korda kui alustada alguses keskmise tasemega ja lõpetada kõige raskemaga. Arvestades kui palju muid asju veel teha tuleb, polegi see viis korda nii pikk aeg, kuna võib juhtuda, et alati jääb midagi kahe silma vahele.

Kui tekib tahtmine mängus midagi täiesti uut proovida on võimalik mängus teenitud punktide eest osta erinevaid lisafunktsioone. Näiteks saad mängus kaotada ära gravitatsiooni või teha oma mängu vikerkaarevärviliseks mängu sisus midagi muutmata. Lisaks avaneb peale  mängu läbimängimist ka fotokaamera kasutamise võimalus. See annab sulle vabad käed kui soovid teha erinevates kohtades screenshote nõnda, et tegelane oleks mingi nurga all, kaotada pildilt ära vaenlaseid või kasutada erinevaid ägedaid filtreid.

13244004_10153617476057544_6341135908192439919_o

Väga kahju , et tegemist on Unchartedi mängusarja viimase mänguga, kuid tuleb Sonyle ning mänguarendajatele Naughty Dogis ka austust avaldada. Mäng on väga terviklik ning seda on osatud lõpetada täpselt õigel ajal venitamata iga-aastaselt uusi osasid nagu mõnel mänguseerial kombeks on. Uncharted 4 suutis minusse maha jätta hea ja sooja tunde ning pani mind näiteks lugema mänguväliselt ajaloolisi tekste Henry Averyst ning tema piraadikolooniast. Mängu ajalooline osa kujutas märkimisväärselt hästi seda milline võis olla elu Avery ajal ning kuidas ja miks kõik just siis toimus. Ajaloohuvilistel soovitaksin enne mängima hakkamist tutvuda Henry Avery taustaga ning kujutada mängu sees seda kõike ette. See mäng on kõigile, kelles on peidus üks väike Indiana Jones otsimas aardeid nind päästmas maailma.

Uncharted 4: A Thief's End

Platvorm(id):  PS4
Ilmus: 10. mai 2016
Arendaja: Naughty Dog
Levitaja: Sony
Ülevaade tehtud: PS4

HEA
Terviklikkus
Põnevus
Graafika
HALB

Comments are closed.