Astro Bot Rescue Mission – väike samm pisikese roboti jaoks, suur hüpe…

0
217

Ma olen teile rääkinud, kui äge on virtuaalreaalsus. Olen korrutanud, kui lahe oli „Firewallis“ nurgataguseid mööda hiilida, hiireke Quilliga „Mossis“ kurjale maole pasunasse kütta ja „Farpointis“ võõral planeedil kohalikku faunat harvendada. Rääkimisest aga ei piisa ja seda on tegelikult tarvis ise kogeda. Eriti veel nüüd, kui on ilmunud konkreetne pärl ja minu silmis selle aasta konkurentsitult parim PlayStationi eksklusiivmäng – „Astro Bot Rescue Mission“. Seega jooksuga lähimasse Sony tooteid müüvasse kaubandusasutusse ja nõudke PlayStation VRi ja „Astro Boti“ demo. Aga pange igaks juhuks vajalik rahasumma kohe valmis ka…

„Astro Bot“ on äärmiselt lõbus ja hoolega läikima lihvitud jookse-hüppa stiilis platformer, mis meenutab kohutaval kombel just nimelt „Mossi“, ainult et ta on võtnud kõik selle, mis Quilli seiklused minu jaoks suurepäraseks tegi ning seda kõike on mängus veel rohkem.

Mängu peategelane kapten Astro pärineb PlayRoom VRi Robots Rescue demoepisoodist ja nüüd anti Sony Japan Studiole ja Team ASOBI!le vabad käed, et tegelasest üks tõeline PlayStation VRi maskott välja võluda. Tulemus on selline, et hoia oma vuntsi ja seeni, Mario, nüüd läheb andmiseks.

Lugu on äärmiselt lihtne. Kapten Astro ja tema kambajõmmidest robotid veedavad kosmoselaeval lõbusalt aega. Järsku ilmub välja ülbe tulnukas, kes laeva pilbasteks lööb, selle virtuaalprillid piistu paneb ning kogu robotite armee erinevatesse universumi nurkadesse laiali pillub. Kapten Astro ülesandeks on igast tasemest üles leida kõik oma kaaslased ja laev uuesti kokku klopsida, et taas maailmaruumi põhjatusse sügavusse tuhiseda.

Astro peab jooksma-hüppama-rakettsaabastel hõljuma läbi viie erineva maailma, milles igaühes on omakorda viis taset. Tasemed on suurepäraselt üles ehitatud ning Astro tee võib viia sind nii mängija selja taha kui ka pea kohale, seega tuleb ennast füüsiliselt keerata, et teda pilguga saata.

Juhtimine on imelihtne, sest erinevaid oskuseid palju ei ole. Hüpe, hõljumine, löök ja keerutav tugev löök. Rohkem polegi vaja, sest ülejäänu jääb juba sinu ja sinu käes oleva virtuaalse mängupuldi hooleks. Virtuaalpult järgib pärismaailmas oleva puldiga toimuvaid liigutusi ning sellele antakse päris mitmes tasemes erilisi lisavidinaid nagu keritav tross, veekahur või loobitavad ninja-tähed. Selle arsenali abil pead sa aitama Astrol läbida erineva temaatikaga maailmaid ja reisid koos temaga džunglisse, vee alla ja ka surnuaeda.

„Astro Bot“ pani mind pidevalt sisemiselt vaimustusest kiljuma, eriti need kohad, kus maailm või tegelased sinuga suhtlevad. Näiteks pead vee alla pannes ja sealt välja tõstes voolavad piisad mööda sinu „visiiri“ alla, Astro haarab trampoliinilt hüpates sinust kinni, erinevad pahalased üritavad sulle plöga näkku tulistada ja sa pead Astroga manööverdades ka peaga lendava jura eest põiklema. Eraldi on vaja kindlasti ära mainida ka suurepärased “otse-sulle-näkku-kargavad” bossid, kelle esimene nägemine venitas mu niigi laia naeratuse konkreetselt kõrvuni.

Põhilised maailmad on küllaltki kerged ja ei valmista erilisi raskusi mitte kellelegi, kuid igas tasemes on peidus ka üks kameeleon, kes endast spetsiifilise heliga märku annab, kui tema läheduses oled ning pead talle silma sisse vaatama, et teda „leida“. Kameeleon avab sulle tolle taseme Challenge-valiku ja seal on juba selliseid pärleid, et ei jõua ära vanduda. Tavaliselt on sulle pandud piirangud nii kitsad, et vajab mitu-mitu harjutuskorda enne, kui sa vajalikule ajalimiidile ligilähedalegi jõuad.

Tasemetes mõnikord küllaltki nutikalt peidus olevad robotikesed kogunevad uuesti kosmoselaeva ja kui sa neid külastama lähed, satuvad nad Astro nägemisest parajasse eufooriasse ning tormavad ummisjalu tema ümber ringi. Aeg-ajalt toksivad palli ka.

Kosmoselaev töötab ka omalaadse nänniriiulina, sest selle sees on peidus üllatusmunade masin, mille seest saab mängus kogutavate müntide eest osta mänguasju. Lisaks avaneb vastavateemalisel aardekirstul klõpsates laeva sisemuses ka selle maailma „mänguväljak“, kus niisama veidike ringi hullata saab.

„Astro Bot“ on parim näide sellest, mida virtuaalreaalsusega ära teha saab. Ühtegi teist nii head mängu ei ole Sony veel selle aastanumbri sees minu meelest oma stuudiote ustest välja lükanudki. Iga PSVRi omav kodanik peaks „Astro Boti“ endale soetama ja seda kindlasti ka mängima. Kellel peakomplekti veel pole, see peaks kusagil mängu proovima ja seejärel proovima soovile Astro endaga koju viia vastu seista. Suurepärane mäng. Nüüd jääme teist osa ootama. Või „Ratchet & Clanki“ VRis. Midagigi… andke ainult veel!

PEGI 7
Astro Bot Rescue Mission
Platvorm(id): PS4
Ilmus: 2. oktoober 2018
Arendaja: SIE Japan Studio
Väljaandja: Sony Interactive Entertainment
Ülevaade tehtud: PS4 Pro + PSVR

Mängu saab osta siit:
osta_playstation
HEA
Juhtimine, muusika ja graafika
Suurepärane virtuaalmaailma tunnetus
HALB
Läbi sai... 🙁
5