Fortnite’i sõltuvus võib viia lahutuseni

0
260

Brittide Divorce Online teatas, et alates 2018. aasta jaanuarist on algatatud üle 200 lahutuse, mille põhjuste hulgas on ära mainitud populaarne videomäng Fortnite.

Divorce Online pressiesindaja rääkis, “Narkootikumide, alkoholi ja hasartmängude sõltuvused on olnud tihti lahutuste põhjusteks, kuid digitaalrevolutsiooni aeg on toonud kaasa uusi sõltuvusi.”

“Nende hulgast leiab täna online pornograafia, online mängud ja sotsiaalmeedia, mistõttu ei ole see meile üllatuseks, et üha rohkematel inimestel on digitaalsete sõltuvuste tõttu probleeme suhetega.”

“Need numbrid on umbes 5% neist 4665-st avaldusest, mida me oleme selle aasta jooksul saanud ning olles üks suurimaid abielulahutuste korraldajatest Suurbritannias, siis on see päris hea näitaja.”

Loomulikult ei ole populaarsest videomängust ohustatud ainult täiskasvanud ja nende suhted. Viimase aasta jooksul on Fortnite’ist saanud teismeliste hulgas üks tõsisemat sorti sõltuvus. Seda mängitakse nii oma vabadel ajahetkedel kui ka koolis vahetundide ajal. See omakorda on silmad pannud avanema nii mõnelgi lapsevanemal ning televisiooni vahenduselgi on antud teemat lahatud tänaseks juba rohkem kui paar korda.

Näiteks ühes Eesti Fortnite’i mängijate kommuunis kirjutavad teismelised sellest, kui mitu tundi nad päevas või nädalas Fortnite’i mängivad.

“Mängin hommikust 9 kuni öösel kella kolmeni”

“Alustan kell 10.00 hommikul, õhtul lõpetan kell 23.00”

“Umbes 10 tundi nädalas ja kulutanud 100″

“Mängin 10 tundi kergelt 2 päeva jooksul”

“40h nädalas”

“60 tundi nädalas”

“Ei viitsi selle peale palju raha panna aga noh nädalas 20+ tundi”

“10h päevas oli kuu aega tagasi. Panin üks päev 24h.”

“Mängin kuidas kunagi aga tavaliselt alustan kell 16-19 õhtul ja lõpetan enamasti siis kui item shop vahetub ehk kell 3 öösel. See teeb umbes 8-11h päevas. Raha läinud ka mingi paar sotti.”

Kui mõned mängijatest võtavad asja tagasihoidlikult ja mõistusega, piirdudes mänguajaga umbes 10 tundi nädalas, siis nende kõrval leidub ka neid kes umbes 10 tundi päevas Fortnite’i mängimisele pühendavad. Seda viimast aga on ilmselgelt juba natuke liiga palju ning sellisel juhul oleks viimane aeg seada mingid piirangud ja leida lapsele ka muud tegevust.

Kahjuks ei ole aga ka siin kõik alati nii lihtne kui pealtnäha paistab. Piirangute seadmisega on lood nagu nad on. Mitte kõik lapsevanemad ei ole teadlikud sellest, kuidas selliseid piiranguid seada. Lisaks nii mõnegi süsteemi puhul on need nii kohmakad ja puudulikult üles ehitatud ja piirangutega, mida lapsevanemal pole võimalik vastavalt oma äranägemise järgi muuta, mistõttu tihti visatakse need “parental control” asjad prügikasti ja tekitatakse lapsele täiskasvanu konto ilma igasuguste piiranguteta.

Ka lisategevuste leidmisega lapsele võib tekkida raskusi. Suurem osa lapsevanemaid lähevad hommikul tööle ja õhtul saabudes tuleb hakata süüa tegema ning koristama… Mistõttu sellest päevast eriti palju aega lapse jaoks järele ei jäägi. Ning huviringide leidmisega on tihti nagu on ning linnas elades kui puudub mänguhoov, siis pole lastel ka võimalik turvaliselt kusagil väljas mängida. Nii võibki tekkida olukord kus on laual valikud – Fortnite vs. noortekambad linnatänavatel. Ning nende kahe valiku vahel on ilmselt Fortnite parem valik.



Maailma Tervisehoiuorganisatsiooni (WHO) lisas mõned kuud tagasi videomängude sõltuvuse teiste potentsiaalselt kahjulike tehnoloogiaga seotud käitumishäirete nimekirja, mis sisaldavad liiga palju interneti, arvuti, nutitelefoni, jne. kasutust.

Vastavalt Maailma Tervisehoiuorganisatsiooni (WHO) andmetele võib videomängude sõltuvus lisaks võimalikele suhtehäiretele põhjustada ebapiisava kehalise aktiivsuse, ebatervisliku toitumise, probleeme silmanägemise ja kuulmisega, lihas-skeleti probleeme, unehäireid, agressiivset käitumist ja depressiooni.

Siinkohal tuletaksin meelde, et süüdi ei ole videomängud! Videomängud on nagu teisedki meediavormid või tegevused, millega liialdamine võib olla tervisele kahjulik.