Go Vacation – puhkus sinu taskus

0
154

Ahh, puhkus. Sel suvel oli kohati nii palav, et ei tahtnud varjust oma nina välja pistagi. Mis siis veel mingist aktiivsest füüsilisest rassimisest rääkida? Appi tuligi Nintendo Switch ja selle puhkusesimulaator „Go Vacation!“.

Nii mööduski jupp minu suvest hoopis suusamäel lumesõda pidades ja heinamaal hobustega ratsutades ning ma ei pidanud selleks isegi õue minema. Nimelt on see mäng üks vahvamaid mitme mängijaga mängitavaid mänge, mis toetab koguni nelja mängijat jagatud ekraanil. Selliseid mänge pole tänapäeval enam palju. Tuleb muidugi tunnistada, et „Go Vacation!“ on väidetavalt juba aastaid vana Wii mängu port, kuid minul ei ole olnud au seda varem mängida ja kogemus oli täiesti uus.

Kui mõtlete mitmekesi mängitavate spordimängude peale, tulevad kohe silme ette „Wii Sports“ ja „International Track and Field“. „Go Vacation!“ on natuke nende moodi, aga erinevuseks on avatud maailm. Kuigi mängul on olemas ka kiirmenüü, kust erinevaid tegevusi kohe valida saab, toimub lõviosa mängust neljas üpriski suures maailmas: rannas, linnas, suusamäel ja mägisel maastikul. Mängu alguses loodava tegelase või juba olemasoleva Miiga saab nendes maailmates seigelda, avastada uusi tegevusi, teha pilte endast või loomadest, otsida peidetud varandusi ja sõpradega virtuaalselt lõunat süüa. Minu lapsed näiteks nautisid niisama maailmates ringi tormamist rohkem, kui ükskõik millist minimängu ja nii muutus „Go Vacation!“ järgmiseks Switchi mänguks Kirby kõrval, milles kõik pere liikmed kaasa lüüa said.

Tegevusi endid on siin mitmekümneid, alustades tennisest ja lumesõjast ning lõpetades autoralli ja minigolfiga. Kuna erinevaid mänge on nii palju, siis ei saagi need kõik väga head olla ja kindlasti tekivad igaühel oma lemmikud, aga asi, mille ma avastasin, on see, et ühegi mänguga ei tohiks esimese korraga alla anda. Maailmates ringi joostes tuleb kõiki mänge läbida kõigest üks kord ja tuleb tahtmine kohemaid millegi uue ja põnevaga tegelema kihutada, kuid tegelikult hakkavad osade tegevuste seest välja kooruma sügavamad kihid, nagu uued ja põnevamad rajad, paremad vastased jne. See teeb mängu pikemaks kui esmapilgul tundub ja mitte nii tõsiste mängude otsijad leiavad siit teose, mida saab mängima jääda kasvõi nädalateks. Igapäevase mängimise eest jagatakse samuti nänni, nagu uusi koeratõuge, mida endale kaaslaseks panna saab või siis erinevaid kostüüme sinu avatarile (kui tahad, võid ka hommikumantlis ringi silgata, nagu päris puhkusel).

Kui piisavalt palju mänge on proovitud, avaneb ka oma maja ehitamise ning sisustamise võimalus, kus oma avataridega aega veeta saab. Vahva on see, et sama konsooli kasutajate majad paigutatakse samale õuele, seega võib ühe sõbra juurest joosta teise juurde. Maja ehitamine on küll asi, mida otseselt vaja teha ei ole, kuid see pakub jällegi ühe lõõgastumise viisi juurde ning mängides lukustate lahti aina uusi stiile, mööbliesemeid ja majadisaine.

Üks väheseid asju, mis häirima jäi, oli mängu juhtimine ühe joy-coniga mängides. Kui kasutate „täismõõdus“ pulte, ehk kahte joy-coni või Switchi Pro-pulti, on kõik väga hea ja sõidukite ning tegevuste juhtimine on teie valikul kas kangi või puldi liigutamise peal. Kui aga jagate mängijatele kätte ühe joy-coni, sunnitakse veidralt kange liigutamisjuhtimine kõigile vägisi peale ja see ei tundu üldse mugav.

„Go Vacation!“ ei võida ühtegi auhinda uuenduslikkuse või suurepärase graafika või ülihea mängitavuse eest. Samas teeb ta kokku kompoti, mida on tore nii paarikümneks minutiks aeg-ajalt käima panna ja oma pere või sõpradega paar liulaskmist teha. Tegu on vahva Wii Sportsi nostalgiat ära kasutava mänguga, millesarnaseid tänapäeval enam palju ei tehta.

PEGI 3
Go Vacation
Platvorm(id): Nintendo Switch
Ilmus: 27. juuli 2018
Arendaja: BANDAI NAMCO Studios Inc
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch

Mängu saab osta siit:
HEA
Hunnikus tegevusi
Lõbusad ja suured maailmad
Nelja mängija jagatud ekraani võimalus
HALB
Veidralt puine juhtimine kohati
Graafika jätab tänapäeval soovida
3.5