Assassin’s Creed Valhalla kütab sotsiaalmeedias kirgi

0
88

Poolteist aastat tagasi lekkis info, et järgmine Assassin’s Creed tuleb viikingitega. Kolmapäevases Ubisofti striimis Bosslogicuga sai see leke lõpuks ka ametliku kinnituse ning päev hiljem lasi Ubisoft välja ka Assassin’s Creed Valhalla esimese treileri. Rohkem infot sai mängu kohta aga Eurogameri intervjuust Julien Laferrière’iga.

Laferrière’i sõnul on kõik 15 mängustuudiot (täpselt niipalju stuudioid on mängu arendusse kaasatud) teinud kõvasti tööd selle nimel, et mäng ei keskenduks ainult sõdalase aspektile, vaid sisaldaks ka viikingite kultuuri ja mütoloogiat, et mängijatel oleks võimalik nautida “ülimat viikingite fantaasiat”.

Mängija saab Inglismaal luua oma viikingiküla, mis on mänguloo keskpunktiks. Seal elavad sinu klannikaaslased, aja jooksul saab seda suuremaks ehitada, lisades uusi ehitisi ning kõik sinu missioonid ja otsused on külaga seotud. Mängus tehtud otsused mõjutavad sinu kogukonda läbi lahingute, poliitiliste liitude või dialoogivalikute. “Soovime, et mängijad näeksid oma tegevuse tagajärgi,” ütles Laferrière. Kui oled huvitatud romantiliste suhete loomisest, siis ka selle jaoks tuleb ikka ja jälle oma asulasse tagasi pöörduma.

Assassin's Creed Valhalla

Assassin’s Creed Valhallas on oluline roll ka Norra jumalatel. Treileris nähtud kaaren, keda seostatakse Norra mütoloogias Odiniga, on sinu kaaslaseks mängus, nii nagu kotkad olid sinu kaaslaseks varasemates Assassin’s Creedi teostes.

Mängija kohtub ka treileris nähtud Wessexi ja anglosaksi kuninga Alfrediga, tuntud kui Alfred Suur, kes võitles aastaid viikingite sissetungi vastu. Tegemist on olulise ajaloolise tegelaskujuga, kellel on mängus oluline roll. Laferrière kinnitab, et nad püüdsid minna kõikide peensusteni ja nüanssideni, et kujutada Alfredi õigesti.

Nagu varasemates mängudes, ei puudu ka siit laevad. Vee peal rändamiseks saab kasutada viikingite laevu, et rünnata näiteks veeäärset kindlust. Lisaks pakuvad nad ka kiireimat meetodit põgenemiseks.

Kuigi treileris näidati ainult meessoost viikingit Eivor, kinnitab Darby McDevitt, et Assassin’s Creed Valhallas on siiski mõlemad soopooled esindatud. Naissoost viikingile on oma hääle andnud Cecilie Stenspil.

Assassin’s Creed Valhalla

Kuigi üldiselt ollakse sotsiaalmeedias Assassin’s Creed Valhallast suures vaimustuses, siis naisviikingist teatamine on aga põhjustanud mees-beebides mingi tõsisemat sorti nutulaulu, sest nende arvates ei eksisteeri sellist asja nagu naissoost viikingisõdalane.

Väidetavalt ei olevat see ajalooliselt korrektne ja naistel ei olnud tol ajal mingit rolli viikingiretkedel. Sel ajal kui mehed merele läksid, pidi naine kodus korda hoidma. Mõni on aga Ubisofti otsuse peale, lisada mängu naisviikingi võimalus, lausa nii solvunud, et on lubanud nende uut Assassin’s Creedi mitte osta. Enamus neist piirduvad siiski tagasihoidlikema avaldustega, kinnitades, et nemad mängivad ainult meesoost viikingiga. Huvitav kas sarnast kisa tehti ka populaarse Viikingite telesarja ajal?

Loomulikult ei ole see kisa Ubisoftil märkamata jäänud ja neil oli vastus sellele kohe olemas. “Arheoloogilised allikad on selle konkreetse küsimuse üle palju vaielnud,” ütleb Thierry Noël, ajaloolane ja Ubisofti toimetusliku uurimustöö üksuse nõunik. “Kuid fakt on ja ma arvan, et see on väga oluline, et see oli osa nende [viikingite] maailmakäsitlusest. Norra ühiskonna saagad ja müüdid on täis karme naissoost tegelasi ja sõdalasi. See oli osa nende maailma arusaamast, et naised ja mehed olid lahingutes võrdselt hirmuäratavad ning see on ka teema, mida Assassin’s Creed Valhalla kujutab.”

Naissoost viikingisõdalaste olemasolu kinnitab ka kuulsas Rootsi viikingite matmispaigas Birkas leitud viikingihaud (hauatähistusega Bj 581), kus oli hauapanustena kaasa pandud kaks hobust, kaks kilpi, mõõk, kirves, oda, nooled, nuga ja vahendid sõjalise taktika planeerimiseks. Juba 1970ndatel tehtud luude analüüsi tulemus andis põhjust arvata, et tegemist on hauaga mis kuulub naissoost viikingisõdalasele. Seda teooriat kinnitasid ka luude uuringud 2014. aastal. Möödus veel kolm aastat ja teooriat kinnitasid ka geeniuuringud.

Assassin's Creed Valhalla

Kuid naissoost viikingisõdalane pole kaugeltki ainus asi mille üle sotsiaalmeedias lärmi on tehtud. Mitmel pool on avaldatud nördimust ka selle üle, et Ubisoft kujutab viikingeid heade tegelastena, kui tegelikult olid nad ajaloos röövvallutajad, kes käisid, vallutasid, röövisid, tapsid, vägistasid ja põletasid asulaid maani maha. Uuritakse, et kas järgmiseks tuleb siis Assassin’s Creed Conquistador. Mõni teine aga pakub kohe, et selles valguses võiks Ubisoft juba vabalt teha ka Assassin’s Creedi natsidega. Kas sina mängiksid natsi Arnoga Assassin’s Creedi?

Üldiselt on Assassin’s Creed Valhalla siiski väga soojalt vastu võetud ning mänguseeria suured fännid ootavad selle ilmumist juba kannatamatult.

Järgmine Assassin’s Creed Valhalla treiler, mis peaks meile rohkem mängu ennast näitama, ilmub juba 7. mail toimuva “Inside Xbox” ajal, kus näidatakse Xbox Series X’ile ilmuvaid mänge.

Assassin’s Creed Valhalla ilmub 2020. aasta lõpus PC, Xbox Series X’i, PlayStation 5, Xbox One’i, PlayStation 4 ja Stadia platvormidele. Arvutiversioon ilmub eksklusiivselt ainult Epic Games Store’is ja Ubisoft Store’is ning on saadaval ka Uplay+ kaudu.