Kes ostab Ubisofti ära?

0
60
Skull and Bones

Lisaks mängudele, kolmanda kvartali finantstulemustele ja uue majandusaasta plaanidele tuli ettevõtte finantsaruande ajal teemaks ka Ubisofti võimalik müük.

Investoritele peetud kõnes teatas Ubisofti tegevjuht Yves Guillemot, et ettevõtte talendikas tööjõud, rahaline seisukord, kasutatav tehnoloogia ja suur portfell originaalseid frantsiise võimaldab ettevõttel jääda sõltumatuks ja luua ka tulevikus tähendusrikast sisu ja väärtust.

“Seetõttu suudame me pakkuda nii paljudele platvormidele kvaliteetset sisu… Loomulikult ei hakka me rohkem spekuleerima võimaliku Ubisofti ostuhuvi üle,” ütles Guillemot.

Kuid Guillemot ei välistanud võimalust, et tulevikus on Ubisofti müük võimalik, lisades: “Seda öeldes, kui meile tehakse ostupakkumine, siis loomulikult vaatab juhtkond selle kõikide aktsionäride huvides läbi.”

Guillemot kinnitas, et Ubisoft jätkab sisu tootmist kõikidele platvormidele, sest nad usuvad, et kõik platvormid vajavad suurepärast sisu, mida Ubisoft pakkuda suudab. Siinkohal tõi Guillemot näiteks koostöö Nintendoga.

“Kui me vaatame Nintendot, siis oleme kolmandate osapoolte hulgas number üks väljaandjaid. Nintendo on huvitatud kõigest mida me teeme ja me isegi arendame nende kaubamärkidega mänge, seega koostöö on olemas ja see on väga viljakas.”

Aastaid tagasi püüdis Ubisofti ära osta Vivendi, kuid Ubisoft sõdis tugevalt “vaenuliku” ülevõtmise vastu ning avaldas selgesõnaliselt oma soovi jääda iseseisvaks. 2019. aasta alguses andis Vivendi lõpuks alla ja müüs Ubisofti aktsiad maha.

Guillemoti sõnavõtt kinnitab taaskord, et Ubisoft plaanib iseseisvaks jääda ka tulevikus, kuid samas, hea pakkumise korral, on nad nõus Ubisofti müüki kaaluma. Ubisofti turuväärtuseks on hetkel 5,75 miljardit dollarit.



Kes aga võiks Ubisofti ära osta? Praegusel “võidurelvastumise” ajal mänguturul tulevad silme ette kohe kolm suurt mängijat – Sony, Tencent ja Microsoft.

Microsoftil raha on, mistõttu rahas ei ole küsimus, probleemiks võib olla Ubisoti suur soov teha ka tulevikus ise otsuseid ja pakkuda oma mänge kõikidele platvormidele.

Teiseks võimalikuks ostjaks, kel selliseks ostuks piisavalt vaba raha, on Tencent, kellele juba kuulub 5% Ubisoftist. Tencent on viimastel aastatel aktiivselt ostnud kokku erinevate mängustuudiote aktsiaid, sealhulgas kuuluvad täielikult neile Riot Games ja Sharkmob ning nad omavad Epic Gamesis 40% osalust.

Kolmandaks ja üldsegi mitte vähem tõenäolisemaks ostjaks on täna Sony, kes mõni aeg tagasi teatas Bungie ostust, lubades Bungiele üsna suurt iseseisvust. Sealhulgas kinnitas Sony, et Bungiele jääb täielikult õigus ise otsustada ettevõttes toimuva üle ning kõik nende mängud ilmuvad ka tulevikus kõikidel platvormidel kus Bungie neid avaldada soovib. Millegi sellisega võiks ilmselt olla nõus ka Ubisoft, kui pakkumine piisavalt hea saab olema.

Nagu Guillemot märkis, hea pakkumise korral, mis on aktsionäride huvides, võib Ubisofti müük arutusele tulla. Kuid hetkel seilab Ubisoft enesekindlalt, iseseisvana, täispurjedes tulevikku. Uuel majandusaastal on neilt oodata mitmeid põnevaid mänge, mida mängijad, sealhulgas ka Meile Meeldib Mängida toimetus, kannatamatult ootavad.