“Atomic Hearts” arendaja jagab kasutajainfot Venemaa Föderaalsele Julgeolekuteenistusele

0
22

Kui “Atomic Heart” välja kuulutati tekitas see paljudes mängijates suurt huvi ning see on käesoleva aasta üks enim oodatuimaid mänge. Kuid tõenäoliselt pole paljud mängijad kursis sellega kuidas mängustuudio nende privaatset infot haldab ning kelle tasku mängu müügist saadud raha lõpuks maandub.

Populaarse “Atomic Heart” mängu loojaks on Venemaa mängustuudio Mundfish. Tõsi, Ukraina ja Venemaa vahelise sõja puhkedes koliti mängustuudio juriidiline asukoht Küprosele, et vältida Venemaa vastaseid sanktsioone, kuid kas kaanepildi vahetamine muudab sisu?

Kuid see pole kaugeltki kõige hullem asi, nimelt leiti mängustuudio veebilehelt privaatsusinfo alt, et mängustuudio korjab kasutajate infot ja… jagab seda Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistusega FSB. Skandaali puhkedes on mängustuudio praeguseks hetkeks igasuguse privaatsusele viitava info eemaldanud.

Kuid ka see pole veel kõik. Giz China kirjutab, et mängustuudiot on rahastatud Venemaa investorite, sealhulgas Gazpromi rahadega. See omakorda aga tähendab, et arvestatav osa tulus läheb Venemaa investorite taskusse tagasi, aidates sellega Venemaad Ukraina vastases sõjas. Ettevõte muidugi eitab neid süüdistusi ja kinnitab, et neil pole poliitikaga mitte midagi pistmist ja paljud mängijad ilmselt usuvadki või soovivad seda uskuda.

Huvitav tähelepanek on ka see, et kuigi mängustuudio väidab nüüd, et nad pole poliitikaga seotud ning tegemist on üldse Küprose mängustuudioga, siis oma veebilehe venekeelses versioonis viidati Venemaa seadustele, mille alusel andmeid korjatakse ja edastatakse. Lisatud olid ka Venemaa mobilisatsiooniseadused, milles kirjeldatakse sõdurite värbamist Ukraina-vastaseks sõja jätkamiseks. Miks peaks Küprose mängustuudio juhinduma Venemaa seadustest, reklaamima sõda Ukraina vastu ja saatma kasutajainfot FSB-le?

Algselt pidi mängu avaldamisega tegelema Microsoft ning see pidi ilmuma esimesel päeval ka Game Passis, kuid sõja puhkedes pesi Microsoft oma käed puhtaks. See aga ei takistanud Mundfish mängustuudiol leidma uus avaldaja, kelleks on nüüd Focus Entertainment.

Focus Entertainment pole oma seisukohta antud probleemi kohta avalikult jaganud.

“Atomic Hearts ilmub 21. veebruaril arvutile, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One’i ja Xbox Series X/S jaoks.