Kirby’s Return to Dream Land Deluxe – roosa sangari taassünd, aga mitte ainult

0
78

Nagu pealkiri viitab, pole tegu pelgalt Nintendo Wii peal 2011 aastal ilmunud armastatud mängu uusversiooniga. Natuke eksitav võib siinkohal olla fakt, et PAL-regioonis oli mängu nimeks toona “Kirby’s Adventure Wii”.

Kirby on üks Nintendo maskottidest, kes loodi Masahiro Sakurai poolt juba aastal 1992 ja peamiselt on temaga seonduvad mängud olnud seiklus-platformerid. Deluxe-alapealkirja kandvas uusversioonis on parendatud graafilist väljanägemist ja täiendatud animatsioone. Lisaks on mängu lisatud kolm uut kopeeritavat võimet, loodud uus eraldiseisev maailm minimängude jaoks ja peale esimest põhiloo läbimängu avaneb võimalus nautida uut lugu Magolorina, põhiloos hätta sattunud võlurina, keda aitama asume.

Lugu algab sellega, et Kirby ja ta sõbrad Bandana Waddle Dee, King Dedede ja Meta Knight näevad, kuidas Popstari-nimelise koduplaneedi taevasse tekib portaal, millest ilmub lagunev kosmoselaev, mis teeb hädamaandumise. Sündmuspaika jõudes leiavad nad laevast tegelase nimega Magolor, kes näitab, et laevalt on kadunud 120 hammasratast ja 5 olulist detaili nagu näiteks mast. Ilma pikema jututa pakub Kirby koos oma sõpradega abi ja õige pea leiamegi end kaardilt esimest taset valimas. Tasemed koosnevad mitmetest erinevatest tubadest ja viimaks ka bossitoast, milleni jõudmiseks on vaja eelnevad toad edukalt läbida.

Tegu on kahemõõtmelise platformeriga, kus peategelasel on võime vastaseid endasse imeda ja sedasi enamike vastaste omadusi kopeerida. Nii muutub armas roosa pallike näiteks mõõka kandvaks sõduriks või piitsa keerutavaks kauboiks.

Kokku on üle 20 erineva võime. Olemasolevast võimest on võimalik välja sülitades loobuda, et haarata mõni uus võime. Lisaks saame teatud kohtades omandada supervõimeid, mis on siis tavapäraste võimete “väheke” võimsamad versioonid ja nendega muutub taseme läbimine imelihtsaks. Samas lisavad nad tavaliselt ka uue mõõtme mõistatamisse, kuna nendega on võimalik natuke suuremaid asju maailmas lõhkuda ja selliselt salakohti avastada. Näiteks on võimalik saada omale hiiglaslik mõõk, mis hävitab pea kõik vastased ekraanil.

Ringi hüppamine on hästi lihtne, sest Kirby saab ennast õhku täis imedes hõljuda ja ringi lennata. Seega mäng on tehtud väga algajasõbralikuks. Võimalus on kasutada abistavat režiimi, et kui peaksid tõesti kuhugi auku kukkuma, siis tõstab abiline su august välja, et seiklus saaks sealtsamast jätkuda.

Seiklust on võimalik avastada koos kuni kolme sõbraga, kes võivad igal hetkel mängu sisse või välja hüpata. Tegelasteks on võimalik valida Bandana Waddle Dee, Meta Knight või King Dedede, kellel on kõigil oma erinevad võimed, või te võite kasutada ka teist värvi versiooni Kirbyst. Sedasi koos mängides saab alguse korralik kaos ekraanil, mis muudab maailmade läbimise omamoodi lõbusaks, sest tasemete läbimine nii, nagu see algselt oli mõeldud, muutub peaaegu võimatuks. Kuna kaamera jälgib selles kaoses endiselt roosat Kirbyt, siis on see hea võimalus aidata kas oma nooremat sõpra või last, mis muudab neil mängu läbimise lihtsamaks.

Üldiselt võib öelda, et tegu pole keeruka mänguga ja teos sobib väga hästi noorematele mängijatele kogemuste saamiseks. Siiski on võimalik ka neil, kes ootavad väljakutseid, need siit mängust välja pigistada.

Mängus on palju erinevaid minimänge. Algses Wii versioonis olid kõrvaltegevused koondatud Magolori kosmosejaama, mida sai siis lahti lukustada, kogudes hammasrattaid. Uues versioonis on minimängud koondatud neile eraldi loodud keskkonda Merry Magoland, mida on võimalik mängu alguses valida või kuhu on võimalik mängu jooksul ennast ümber lülitada. Tegu on eraldi lõbustusparki meenutava keskkonnaga, kus on võimalik kõiki erinevaid minimänge mängida ja erinevat sorti ülesandeid täita, mille eest premeeritakse piletitega ja erinevate maskidega, mida on võimalik oma tegelasele ette panna ja ka sedasi mängu mängida. Lisaks on võimalik teenida seal mängu abistavaid esemeid nagu näiteks energiajook mis täidab elusid.

Erinevaid minimänge on kokku 10. Minimängud on sarnased “Mario Partyga”, kus on vaja kiirelt reageerida või kaoses ellu jääda, kas üksi arvuti juhitud tegelaste vastu või kuni nelja sõbraga omavahel võisteldes. Mängudeks on näiteks “Ninja Dojo”, kus on vaja ninjana oma ketastega erinevalt liikuvaid sihtmärke tabada ja punkte teenida. Igal mängul on vähemalt 3 erinevat raskusastet. “Samurai Kirby” minimängus on võimalik korra päevas proovida oma nobedust 99 mängija vastu läbi interneti. Minule isiklikult meeldisid väga teist laadi minimängud, mis olid pigem kui väljakutse toad.

Magolori laevas on erinevate võimete toad, mis on kindla arvu hammasrataste taga lukus. Sealsed väljakutsed seisnevad selle kindla võime parimal kujul ärakasutamises ja sedasi on erinevate võimete selgeks saamine väga põnev ja väljakutsuv. Peamiseks eesmärgiks on tuba võimalikult kiiresti läbida ja koguda niipalju tähemünte kui võimalik, hävitada kõik vastased, kes teele jäävad ning sealjuures ise mitte viga saada.

Kõige suurem üllatus oli uus lisalugu, mis avanes peale põhiloo esmast läbimist. Magolori epiloog nimega “The Interdimensional Traveler”. Magolorina pannakse meid oma võimeid taastama. Esmalt oleme väga nõrk ja ülesandeks on koguda võlupunkte, mis aitavad vaikselt oma võimeid taastada. Tasemed mõjuvad sarnaselt nagu Kirbyga läbimisel nad olid, aga suureks erinevuseks on, et seekordne peategelane saab tulistada. Lisaks on sõlmmaailm muudetud metroidvanialikuks kuna uutele tasemetele saamine on puuduvate võimete taga kinni. Siiski saab järgnevaks alaks vajalikud võimed eelnevalt alalt, et sellist edasi-tagasi seiklemist ei tasu loota või karta. Aga pagan kuidas see kombinatsioon mulle meeldis!

Peale mõningast tegelase arendamist oli tunda, kuidas ma muutun oluliselt tugevamaks ja mäng läks väga nauditavaks. Lisaks oli ka seal erinevate võimete väljakutsetubasid, mis algajatele mõjub ka kui suunajana, mis võimeid võiks arendada, sest seekord on nad lukus erinevate võimete tasemete taga. Ma väga loodan, et kunagi näeb ilmavalgust Magolori täispikk mäng, sest seda sisu jagus ainult paariks tunniks.

Kokkuvõttes on tegu väga ilusa ja hästi töötava teosega. Vana osa mängust on väga ilusa graafilise uuenduse saanud. Kahju on natuke nendest inimestest, kes soovivad uut versiooni proovida, et Magolori epiloogi näha, sest selle avamine on umbes kuue tunni pikkuse põhiloo taga kinni. Lisaks avaneb ka peale esmast läbimängu keerulisemate tingimustega põhilugu ja võimalus jutti kõikide bossidega mõõtu võtta. Muidu on tegu Kirbyle omaselt nunnu ja algasõbraliku mänguga, mida võib julgelt soovitada kõigile 2D platformerite fännidele või mängimisega algust tegevatele inimestele. Võimalik on proovida ka tasuta mängu demo.

Lapsevanematele: “Kirby” on lustliku välimusega ja küllaltki lihtne mäng. Mängimiseks on vaja vaid vähest inglise keele lugemise oskust. Lisaks ei tohiks “Kirby” kellelegi tuska valmistada, sest tegu ei ole raske mänguga ja vägivalda esineb siin väga vähe.

PEGI 7
Kirby's Return to Dream Land Deluxe

Platvormid: Nintendo Switch
Ilmus: 24. veebruar 2023
Arendaja: HAL Laboratory
Väljaandja: Nintendo
Ülevaade tehtud: Nintendo Switch Lite

HEA
Näeb hea välja
Suur kogus erinevaid võimeid
Nintendole omane mängitavus
Magolori epiloog
HALB
Magolori epiloog oleks võinud pikem olla ja koheselt mängitav
4