Sony keeldub “Call of Duty” lepingust ja väidab, et Microsoft võib teha PlayStationile katkise versiooni

0
357
katkine pult

Sony Interactive Entertainmenti president ja tegevjuht Jim Ryan olevat Microsoftile ja Activisionile öelnud: “Ma ei taha uut Call of Duty lepingut. Ma tahan lihtsalt teie ühinemist blokeerida.”

Microsoft on korduvalt pakkunud Sonyle garanteeritud pikaajalist juurdepääsu “Call of Duty” mängudele, kuid Sony on järjekindlalt kõikidest pakkumistest keeldunud.

Activision Blizzardi äriasjade asejuht ja kommunikatsioonijuht Lulu Cheng Meservey kinnitab, et Microsoft on Sonyle pakkunud “10-aastast lepingut palju parematel tingimustel, kui Sony meilt kunagi saaks”.

Microsoft pakkus 10-aastast lepingut “Call of Dutyga” (kui tehing heakskiidu saab) ja teiste Xboxi mängudega ka Nintendole ja Nvidiale. Mõlemad ettevõtted võtsid pakkumise rõõmuga vastu, allkirjastades lepingud.

Brittide konkurentsiamet CMA aga on avaldanud kahtlust, kas “Call of Dutyt” ikka on võimalik Nintendo Switchi konsoolil jooksutada. Microsoft väidab, et see on võimalik, tuues näiteks “Call of Duty Warzone”, mis toetab riistvara koos GPU-kaartidega, mis anti välja juba 2015. aastal, ja pole põhjust, miks seda ei saaks Nintendo Switchi jaoks optimeerida.

“Activisioni arendusmeeskonnal on pikk ajalugu mängude jõudluse optimeerimisel saadaolevate riistvaravõimaluste jaoks,” lisas Microsoft.

Microsoft mainib veel, et Nintendo Switchile on edukalt antud välja mitmesuguseid mänge, sealhulgas “Apex Legends”, “Doom Eternal”, “Fortnite” ja “Crysis 3” ning seetõttu on nad endas kindlad, et nad suudavad sama teha ka “Call of Duty” mängudega.

Lisaks on alati võimalik mänge pakkuda Nintendo Switchile pilveteenuste kaudu ning ära ei tasu unustada ka seda, et Switch on oma eluea lõpus ning Nintendolt on üsna varsti oodata juba uut konsooli, mis üsna selgelt saab olema võimsama riistvaraga.

Microsoft väidab, et 10-aastane leping Sonyga tagab PlayStationi konsoolide võrdse kohtlemise Xboxi konsoolidega “väljalaskekuupäeva, sisu, funktsioonide, uuenduste, kvaliteedi ja mängitavuse osas”. Lisaks pakuvad nad Sonyle võimalust lisada “Call of Duty” mängud esimesel päeval ka PlayStation Plusi tellimisteenusesse nii nagu Microsoft plaanib “Call of Duty” mängu avaldada esimesel päeval Xbox Game Passi tellimisteenuses.

Miks pole Sony ühestki pakkumisest seni huvitatud olnud, seda selgitab hästi 21. veebruaril Brüsselis toimunud Euroopa Komisjoniga peetud kinniste uste taga toimunud arutelu ajal Ryani öeldu Microsoftile ja Activisionile, et nad pole ühestki lepingust huvitatud, et nende eesmärgiks on seda ühinemist blokeerida.

Lisaks on Sony veendunud, et Microsoft võib näiteks PlayStationi konsoolidel avaldada katkise “Call of Duty” versiooni, kus vead ilmnevad alles mängu lõpus või pärast uuendusi. Isegi kui need vead lõpuks tuvastatakse, saabuksid parandused või mis tahes muud abinõud liiga hilja ning selleks ajaks oleksid mängijad juba kaotanud igasuguse usalduse PlayStationi vastu. Ja kui mängijad saavad teada, et “Call of Duty” on PlayStationi konsoolidel halvem kui Xboxis, siis lähevad “Call of Duty” mängijad Xboxile üle. Sellisele kahjule reageerimine, selle ära hoidmine või muul moel Microsofti võimalikest kohustustest kõrvalehiilimist on raske ära hoida.

Sony ei usu, et nad võiksid Microsoftiga kuidagi kokkuleppele jõuda. Veel vähem usub Sony, et neid leppeid oleks võimalik tõhusalt jälgida ja lepingute rikkumistest tekkinud kahju kuidagi ära hoida. Isegi kui Microsofti pärast rahaliselt karistada on sellega juba tekitatud pöördumatut kahju Sonyle. Puudub igasugune reaalne võimalus, et suudetakse saavutada selline kokkulepe, mis säilitaks turul efektiivse konkurentsi. Ükski kokkulepe pole sobiv, sest see annaks Microsoftile võimu PlayStationi üle ning konkurentsiametid ei suudaks neid lepinguid jälgida, reguleerida või muul moel kontrollida ja sundida neid lepinguid täitma. Seetõttu on Sony veendunud, et Microsofti ja Activisioni ühinemine tuleb keelata, sest see võib tekitada tõsist konkurentsikahju Sonyle.

Microsoft vastas Sony süüdistustele, nagu nad võiksid “Call of Dutysse” sihilikult lisada vigu, et muuta mäng PlayStationi konsoolidel mängitamatuks. Ettevõte kinnitab, et selline käitumine pole ei nende ega ka mängijate huvides ning nad on andnud garantii, tagamaks Xboxi ja PlayStationi vahelise võrdse kohtlemise.

Eurogamerile edastatud avalduses ütles Microsofti pressiesindaja: “Pärast seda, kui CMA avaldas oma esialgsed järeldused, oleme pakkunud lahendusi, mis käsitlevad neid muresid ja suurendavad tehingust saadavat kasu Suurbritannia mängijatele ja mänguarendajatele. Sealhulgas garanteerime võrdse kohtlemise Xboxi ja PlayStationi vahel, mis puudutab ligipääsu “Call of Dutyle” ning siduvad kohustused, et tagada “Call of Duty” kättesaadavus teistel konsoolidel ja pilveteenuste platvormidel vähemalt 150 miljonile mängijale.

“CMA peab nüüd otsustama, kas ta blokeerib tehingu ja kaitseb Sony, domineeriva turuliidri huve, või kaalub võimalikke lahendusi, mis aitab rohkem mänge teha rohkematele mängijatele kättesaadavaks.”