Teismeline kurikael Adam Mudd nüüd trellide taga

0
267

The Guardian kirjutab, et 20 aastane Adam Mudd sai kaks aastat vanglakaristust programmi loomise eest mida kasutati Sony ja Microsofti võrkude ründamisel.

Adam Muddoli 16 aastane kui ta lõi programmi nimega Titanium Stresser mille eesmärgiks oli teenuste maha võtmine DDoS rünnakute kaudu. Seejärel müüs ta oma programmi onlines, teenides üle 454 000 euro.

Programmi kasutati PlayStation Network, Xbox Live, Minecrafti ja RuneScape ründamiseks. RuneScape arendaja Jagex’i sõnul läksid need rünnakud neile maksma üle 7 miljoni euro.

Kohtule esitatud tõenditest selgub, et Mudd korraldas ka ise rünnakuid. Ajavahemikul detsemebr 2013 kuni märts 2015 pani Mudd toime vähemalt 594 DDoS rünnakut 181’le IP aadressile. 2014 aastal toime pandud rünnakute tagajärjel kannatas West Herts College ja veel 70 erineva kooli. Oma kaitsekõnes tõi ta nimetatud rünnaku põhjenduseks selle, et teatas kallaletungist kooli territooriumil, kuid sellele ei reageeritud.

Titanium Stresseril oli üle 112 000 registreeritud kasutaja ning selle programmi abiga korraldati rünnakuid üle 666 tuhandele IP aadressile.

Kohtunim Michael Topolski QC ütles otsuse kinnitamisel, “Ma olen täielikult veendunud, et sa teadsid väga hästi ja mõistsid täielikult, et tegemist ei olnud lõbusa mänguga. Tegemist oli tõsise raha-tegemise äriga ja sinu tarkvara tegi täpselt seda mille jaoks sa selle lõid.”

Mudd väidetavalt põeb eelnevalt mitte diagnoositud Aspergeri sündroomi, mis on üks autismi vormidest. Pideva koolikiusamise pärast oli ta sunnitud ka koolist tagasi tõmbuma. Mudd’i kaitsja, Ben Cooper lisas, et kuigi Mudd on täielikult funktsioneeriv ja andekas ning ta täielikult mõistab nüüd, et tema teguviis oli vale, siis tema seisundi tõttu puudus tal empaatia võime, et täielikult mõista milliseid kannatusi ta teistele oma tegevusega põhjustab.

Mudd visati ülikoolist välja, ta töötab nüüd köögitöölisena ja on olnud ilma võrguühenduseta juba kaks aastat, mis on kaitsja Cooper arvates juba piisav karistus ühele teismelisele kes on arvutitest sõltuv. “Tegemist oli õnnetu perioodiga Mudd’i jaoks ja ta on selle jooksul palju kannatanud. Mudd otsis lihtsalt sõpru ja staatust teiste interneti kasutajate hulgast,” lisas Cooper.

Kohtunik ütles, “Mul on kohustused avalikkuse ees kes on mures, ohustatud ja kannatavad selliste asjade pärast kogu aeg… See on kohutav.”