FIFA 15 1/4 – 16

0
271
Fifa 16 Ülevaade

FIFA 16 Ülevaade[dropcap size=small]K[/dropcap]ui pealkiri valmistab Teile segadust, siis sellele on väga lihtne selgitus. Nimelt eelmisel aastal kirjutasin FIFA 15 ülevaate, mille nimetasin tookord 14.5ks. Mistõttu võite juba pealkirjast eeldada, milline on minu arvamus FIFA 16’st. FIFA 16 näol on tegemist EA Sportsi poolt arendatud 23’nda (!) järjestikuse  FIFA poolt litsentseeritud teosega. Number on väga muljetavaldav. Aga küsimus seisneb minu puhul selles, et kindlasti on kahekümne kolme mänguga palju õpitud, kuid viimasel kolmel aastal on minu arvates probleemiks saanud mängu areng. Mängu innovatiivsus jätab järjest rohkem soovida ning üha enam meenutab mulle FIFA NBA Live seeriat, mis aasta-aastalt hakkas hanguma, kuni selleni välja, et ühel hetkel otsustati arendus pooleli jätta ning aastane paus teha – sellest pole EA Sportsi korvpalli simulaator seni suutnud taastuda ning kui FIFA jätkab sama teekonda, siis kardan et sellele võib osaks saada sama saatus. Nüüd aga mängu juurde…

 

Mängust leiame täiesti…

… sensatsiooniliselt uue asja. Miski, mida me pole näinud veel mitte üheski jalgpalli mängus – mitte kunagi. Kõlab väga uhkelt? Ei taha küll kõlada diskrimineerivalt, kuid need on kõigest naised ning rahvuslikud naiskonnad. Alustame siis ainukesest originaalsest ideest, mille EA Sports on suutnud viimasel kolmel aastal üllitada. Naiskondade mängimine on fun, minu hirmude vastaselt ei tundu nad lihtsalt madalama tasemega (overall’iga) mehed, vaid nad on suudetud kuidagi muuta piisavalt teistmoodi mängivaks, et kõik tundub viimistletud. Kahjuks pole ma kunagi näinud naiste jalgpalli, seega kas tegemist on reaalse naiste mänguga või mitte, jääb neile otsustada kes asjaga paremini kursis on. 

Sellega kahjuks lõppeb arendaja “kastist välja mõtlemine“. Mida veel siis muudetud on? Vastupidiselt eelmisele aastale sädelevat Emre Cani me ei leia ning Messi näeb ka rivistusel juba jalgpalluri moodi välja. Üleüldiselt tunduvad mängijad paremad välja, ma pole kohanud veel selliseid vigu nagu eelmine aasta tehtud mängijate modelleerimisel – vist peaksin ütlema pigem nii meeste kui naiste modelleerimisel. Võtame kokku siis teinud head tööd mängijatega.

Sama võime öelda ka animatsioonide kohta ning nende pisikeste muudatuste kohta, mida EA reklaamis välja just peamiste uuendustena, et müüa selle aastast väljalaset. Mäng tundub sujuvam ja liikuvam kui eelnevatel aastatel, küll aga sellel on ka omad miinused – vahel tundus nagu mäng jääks aeglaseks minu reaktsioonile ja seda eriti maas liikuvates söötudes. Tihti leidsin ennast olukorrast, kus väga lihtsad söödud võeti vahelt, kuna pall liikus aeglasemini kui seda Ta loogiliselt peaks tegema. Kui aga räägime röögatutest muudatustest, mida EA väidab ennast olevat teinud, siis need (peaksid) olema muudetud kaitse dünaamika, takistamine, söötmine, triblamine, tsenderdamine ning rünnakute lõpetamine. Kahjuks kogu sellest uhkest loendist tunnen mina ainult üht – libisedes takistamine (tackle). Nimelt kui näed, et oled lootusetult hiljaks jäänud ning punane kaart sillerdab juba silme ees, siis vajutades uuesti tackle-nuppu tõmbab Su mängija oma jalad tagasi ning Sa ei sunnitud pea norus, (Vinnie) joneslikult riietusruumi poole lonkima. Siin lõppevad minu arvates ka FIFA 16 uuendused väljakul.

FIFA 16, Ülevaade
Esmakordselt jalgpalli mängus – naiskonnad

Minimaalseid uuendusi leiame tegelikult ka karjääri mänguviisidest, märkimisväärsem neist on treenimine. EA Sports on lisanud nii öelda Live Practice’i, kus pead reaalseid minimänge võitma. Nädalas korra antakse Sulle võimalus treenida 5-korda, kas Sa teed seda kõike ühe mehega või viie erinevaga annab Sulle EA vabad käed. Tegemist on meeldiva uuendusega kui soovid paljulubavaid noormängijaid arendada kiiremini, kuid siiski on tegemist pisi-uuendusega. Viimaseks asjaks uuenduste näol võtame on pitch trainer’i – lülitades selle sisse, näitab arvuti pidevalt Sulle, kuidas ja mismoodi Sul on võimalik käituda erinevates olukordades – milliseid nuppude kombinatsioone saad vajutada ning millal. See on teretulnud uuendus, et leida uusi mängijaid, kes pole seni veel FIFA seeria mänge mänginud just seetõttu, et tunduvad liialt keerulised – seda siis peamiselt jalgpalli võõrastuse tõttu.

Tasub märkimist, et minu lemmik…

… selle aastane uuendus on mängu soundtrack. Tegemist on küll ülimsubjektiivse plussiga, kuid minule siiski pluss. Kadunud on ka eelmise aasta ülevaates kirjutatud Joe Harti algoritm, mis pani väravahid käituma sama ebastabiilselt kui laevad Bermuda kolmnurgas. Alles on jäänud ka fantastiline staadioni õhkkond, kus alates esimesest sekundist saad aru kui on tegemist olulise mänguga – seda on suudetud teha väga hästi juba eelmisest aastast. Võtan kokku enda FIFA 16ne kogemuse – tegemist on probleemiga, millega puutusin kokku ka eelmisel aastal – FIFA 16es (nagu ka FIFA 15 ja 14) puudub WOW! effekt, võib öelda, et olen isegi natukene tüdinenud juba FIFA seeria üksluisusest. Kokkuvõttes ei ole ju tegemist halva mänguga – üldsegi mitte, kuid need, kes mängivad (ning ostavad) FIFA mänge iga aastaselt, Teile on mul kurb uudis – Teie peate elama sama küsimusega, mis on minul – Miks ma seda ikka teen? Nüüd aga võtan ma PES’i mängu ning soovin EA’le edu ning avameelsust arendamaks FIFA 17, et ma ei peaks järgmine aasta pealkirjaks panema FIFA 16 1/8.

FIFA 16, Ülevaade
Nagu viimased FIFA’d ei muutu, ei muutu ka mängu cover athlete

Platvorm(id): PC, PS3, X360, PS4, Xbox One
Ilmus: 24 september 2015
Arendaja: EA Sports
Levitaja: Electronic Arts
Ülevaade tehtud: Playstation 4
Mängu saab osta siit: 

Fifa 16, Ülevaade

 

 

 

 

Lugejate hinne0 Votes
Head
Soundtrack
Graafika
Väljaku õhkkond
Vead
Puudub innovatiivsus
Võrdeline FIFA 15 ja 14ga
3
Keskpärane