Life is Strange: Before the Storm

0
430

Life is Strange: Before the Storm on kolmest episoodist koosnev iseseisev lugu, mille tegevus leiab aset kolm aastat enne Life is Strange mängus toimunud sündmusi. Seekord on sündmuste keskmes mässumeelne teismeline Chloe Price ning tema sõprus kooli kõige populaarsema õpilase, Rachel Amber’iga.

Kui esimese mängu arendajaks oli Dontnod Entertainment, siis Life is Strange: Before the Storm loojaks on seekord hoopis mängustuudio Deck Nine (enne 2017 aastat oli stuudio nimeks Idol Minds, LLC). See oli ka üheks põhjuseks miks ma suhtusin uude mängu üsna skeptiliselt. Sest olgem ausad, Dotnod Entertainment seadis oma esimese mänguga selle lati üsna kõrgele. Kas Deck Nine ikka suudab vastata ootustele? Teiseks põhjuseks oli see, et Life is Strange ei vajanud mingit eellugu. Ma pole päris kindel kas Life is Strange üldse vajaks mingit järge, kuid mingit eellugu see mäng nüüd kindlasti ei vajanud.

Esimene episood algab üsna vaikselt ja esialgu ei leia selles mängus midagi erilist. Mässumeelne teismeline Chloe, kes endiselt leinab õnnetuses surma saanud isa, ignoreerib oma ema ja hiilib üsna kahtlases kohas peetavale kontserdile. Loomulikult satub Chloe tänu oma tegemistele ja teravale keelele ka igasugustesse jamadesse või hoopis räägib end nendest jamadest välja. Tähelepanu pööratakse ka Chloe suhetele oma emaga, Joyce’ga, tema uue kavaleri Davidiga, kelle arvates Chloe vajab distsipliini, ja loomulikult suhetele koolikaaslastega. Ühesõnaga nagu ma juba eelpool ütlesin, ei midagi uut ega erilist.

Aja tagasi keeramise võime on asendatud “vastu rääkimisega” ehk “backtalk“’iga, kus tuleb valida sobivad vastulauseid, mille jaoks saab vihjeid vastaspoole jutust ning nii pakutakse mängijale võimalust erinevatest olukordadest teisiti välja tulla.

Huvitavaks aga läheb mäng siis kui Chloe’ga hakkab sõbrustama kooli kõige populaarsem õpilane, Rachel Amber, kellega koos ta koolist poppi paneb. Nende kahe omavaheline värske suhe pakub tõsisemat teekonda Chloe mõtetesse ja tunnetesse, andes võimaluse tutvuda tema maailmaga, mõista teda ja elada kaasa tema tegemistele. Kooli populaarseim õpilane Rachel, kelle elu tundub pealtnäha särav ja suurepärane, aga on oma sisimas sama õnnetu ja eksinud nagu Chloe, mistõttu nad klapivad üsna kiirelt ja nende suhe areneb peadpööritava kiirusega. Need kaks usaldavad ja kiinduvad koheselt teineteisesse, nad sobivad omavahel suurepäraselt, täiustades üksteist.

Deck Nine on teinud mänguga suurepärast tööd, tabamaks Chloe ja Racheli olemust, tuues nende mõtted, tunded mängijani, pannes sind neile kahele kaasa elama. Minu arvates on tegemist oluliselt parema mänguga kui seda oli Life is Strange, mis oli minu silmis rohkem selline Max Caulfieldi ninnunännu mäng. Before the Storm on oluliselt tõsisem mäng, mille sügavustesse võib ära eksida. Ühesõnaga on minu arvates Deck Nine väga hästi ära tabanud teismeliste olemust, paremini kui seda Dotnod Entertainment tegi. Viited popkultuurile või näiteks D&D mänguosa lisavad kogu mängule ainult vürtsi juurde ja aitavad sul paremini mõista teismelisi nende maailmas.

Mängumuusika eest on hoolt kandnud brittide indie folk bänd Daughter (palun mitte segi ajada ameeriklaste rockbändi Daugthersiga) ja see sobib samuti siia mängu suurepäraselt.

Life is Strange: Before the Storm on minu selle aasta üks lemmikmängudest, mis on igati oma maksimumpunktid ära teeninud. Sest mängulugu oli hea, kaasahaarav ning kõik töötas selles mängus täpselt nii nagu peab. Ühesõnaga võrratu teos mida diivanil üksi või koos teistega nautida. Deck Nine mõistab suurepäraselt mis teeb ühe loo põnevaks ja tabades hästi ära noorte kangelaste hingeelu, tuuakse mängijateni üks ülimalt kaasahaarav lugu. Kui Life is Strange oli hea, siis Before the Storm on lihtsalt suurepärane, soovitan. Kui ma varem polnud kindel selles kas Life is Strange ikka vajab omale järge või eellugu, siis nüüd olen ma kindel, et näiteks Before the Storm vajab omale kindlasti järge.

Lõpetuseks kasutaksin Rachel Amber’i lauset, “I Like games” ja Life is Strange: Before the Storm on üheks selliseks heaks näiteks, miks mulle mängud meeldivad.

Info lapsevanematele:
PEGI soovitab seda mängu alates 16ndast eluaastast. Samas sobib see ka veidi noorematele, nii mõnigi neist võib leida mängu tegelastes ühiseid jooni ja mõtteid. Samuti peaks see mäng aitama teismelistel mõista, et igal nende teol on tagajärjed. Kuigi mu 12 aastast poissi nimetatud mäng ei tõmba, siis samal ajal peatselt kümneseks saavale pojale meeldis Life is Strange seeria väga ja Before the Storm on samuti tema lemmikute hulgas nüüd.

Platvorm(id): PC, PS4, Xbox One
Ilmus: 30. august 2017
Arendaja: Deck Nine
Väljaandja: Square Enix
Ülevaade tehtud: Xbox One
PEGI16

Mängu saab osta siit:
osta_xboxosta_playstationosta_steam

KOKKUVÕTE
Life is Strange: Before the Storm
life-strange-stormHEA: <br> + Suurepärane lugu<br> + "Backtalk"<br> + Deck Nine on hästi ära tabanud teismeliste maailma<br> + Valitud muusika sobib väga hästi mängu juurde<br> <br> HALB: <br> - Sissejuhatus oleks võinud kiirem olla