Microsoft soovitab Sonyl oma “Call of Duty” teha

0
73
Call of Duty: Black Ops Cold War

Microsoft väidab, et 10 aastat on piisavalt pikk aeg, et Sony saaks selle aja jooksul oma “Call of Duty” alternatiivi teha. Erinevate allikate sõnul, täpselt see Sonyl plaanis olevatki. Koostöös Bungiega, mille Sony 2022. aasta alguses ära ostis, plaanitakse turule tulla uue teenusepõhise tulistamismänguga, millega Sony loodab “Call of Dutyle” konkurentsi pakkuma hakata.

Mitmed allikad teadvat rääkida, et Microsoft on pakkunud Euroopa Liidule ja brittide CMA-le kompromissi Activisioni tehingu osas, kuhu on kaasatud erinevad ettevõtted, kuid tehingule vastu seisnud Sony on kompromisspakkumisest välja jäetud.

Viimase aasta jooksul on Sony esitanud üle kogu maailma erinevatele konkurentsiametitele mitmeid vastuväiteid Activision Blizzardi tehingu osas. Mitmel pool on need vastuväited koheselt prügikasti lennutatud, põhjendusega, et nende eesmärgiks ei ole Sony ärihuvide eest seismine. Ameerika Ühendriikides, Suurbritannias ja Euroopa Liidus on aga asi endiselt arutlusel ning praeguse info kohaselt peaks tehingu lõplik saatus selguma hiljemalt käesoleva aasta augustiks.

Microsoft ja analüütikud, sealhulgas patendi- ja konkurentsiõigusele keskendunud analüütik Florian Mueller, on veendunud, et tehing kiidetakse lõpuks heaks, sest kõigile esitatud vastuväidetele on Microsoft suutnud pakkuda välja lahendused. Ainuke kellele pakutud lahendused aga ei sobivat on Sony, mistõttu on nad viimasest kompromisspakkumisest välja jäänud. Analüütikute arvates on Sony maha maganud mitu suurepärast võimalust pakkuda “konstruktiivseid ettepanekuid”. Selle asemel on Sony demonstreerinud kõigile oma lapslikult jonnakat vastuseisu tehingule, mille tõttu on nad tänaseks kaotanud igasuguse kontrolli Activisioni tehingu üle ning konkurentsiametid on loobunud võtmast Sony tõsiselt. Mueller ütles Game Rantile, et ta pole teadlik ühestki teisest juhtumist, kus kaebuse esitaja takistav suhtumine oleks nii ilmselge nagu see antud juhtumi puhul on ning selline lapsik suhtumine reguleerijatele ei meeldi.

Samal ajal aga on Microsoft teinud ametitega tihedat koostööd ja pakkunud välja mitmeid omapoolseid lahendusi, muuhulgas pakkunud erinevatele osapooltele 10 aastaks “Call of Duty” lepingut.

Äsja avaldatud dokumendis (mida kahjuks on väga suures ulatuses redigeeritud) kirjutab Microsoft, et 10 aastat on piisavalt pikk aeg, et Sony suudaks selle aja jooksul luua oma “Call of Duty” alternatiivi. Microsoft kinnitab, et 10-aastane tähtaeg laieneb ka järgmisele konsoolipõlvkonnale. Lisaks kestab tegelik efekt kauem kui 10 aastat, sest ostetud ja allalaaditud mänge saab mängida kogu konsooli eluea jooksul ja kauemgi tänu tagasiühilduvusele.

Siit võib nüüd muidugi välja lugeda, et pärast 10 aasta möödumist võib Microsoft plaanida teha “Call of Dutyst” Xboxi eksklusiivi, kuid Microsoft lisab järgmises lõigus, et nad ei näe hetkel ühtegi reaalset põhjust, miks nad peaksid seda tegema, sest nende eesmärgiks on pakkuda mängu võimalikult paljude mängijateni.

CMA teatas mõni aeg tagasi, et üldsus on Activisioni ostu poolt, erinevalt Sonyst, kes väidab, et see on kahjulik tervele mänguturule, ohustades konkurentsi, on ülejäänud ettevõtted veendunud, et tehingu heakskiitmine on mänguturule ainult hea.

Praeguse info kohaselt peaks CMA otsuse tegema 26. aprillil, Euroopa Liit 22. mail ja USA-s peaks asi selguma augustis.