Minu pere, mängurihiir AGON AGM600 ja muud AOC AGON arvutimängutarvikud

0
97
AGON AGM600

Ühe korraliku arvutimänguri laud peab olema uhke ja otse loomulikult on selle krooniks monitor, klaviatuur ja hiir. AOC on monitoride turul juba mõnda aega olnud selline “Top Geari” algusaastate stiilis “paneme-staari-mõistliku-hinnaga-autosse” tegija ning on tootnud väga asjalikke ja oma näitajate juures taskukohase hinnaga monitore. Aga tuleb välja, et nad kavatsevad vallutada terve mängurite laua, sest turul liigub ka nende toodetud hiiri, klaviatuure ja hiirematte.

Ühel heal päeval poetaski kuller minu ukse taha ühe päris korraliku suurusega paki (aitäh, AOC!) toodetega, mille kohta muljeid ja arvustust oodati. Kuna olen oma ametilt subtiitritõlk ja veedan 5-7 päeva nädalas 6-12 tundi päevas arvuti ees trükkides, võtsin väljakutse rõõmuga vastu, sest lisaks trükkimisele meeldib mulle ka väga mängida ning uued tooted andsid mulle suurepärase ettekäände senised abimehed veidikeseks (või noh, tegelikult pikemaks, sest ega klaviatuure ja hiiri ju mingi nädalakesega ära ei testi) kõrvale lükata ning AOC AGON-sarja RGB-värvides toodetega katta.

Tooted, mis mida ma kasutasin, olid nende uusim mängurihiir AGM600, mehaaniliste mänguriklaviatuuride lipulaev AGK700 ning hiirematt AMM700. Kuigi kõik kuuluvad AOC AGON kaubamärgi alla, tunduvad klaviatuur ja hiirematt kuuluma ka samasse seeriasse, sest neil on ägedad ja toekana tunduvad punamustade triipudega tekstiili mähitud kaablid. Hiir oli aga tagasihoidlikult musta kaabliga, kuid ka see oli kaitsva kihiga kaetud.

Alustamegi hiirest. AGON AGM600 mängurihiir peaks maksma poodides kusagil 40 euro ringis ning jääb seega hinna poolest pigem odavamasse keskklassi. Samas on selle võimalused ja funktsioonid mitmekesised ega tohiks jääda alla absoluutselt ühelegi kallimale hiirele. Karbilt lugesin, et hiire 10 programmeeritava nupu all on peidus Kailhi switch’id, mistõttu peaks need suutma taluda kuni 80 miljonit klõpsu, enne kui väsivad. Liikumiseks kasutatakse Pixart 3389 sensorit, mille DPI on kuni 16 000. Hiir on mattpinnaga plastikust, et sõrmejälgi tõrjuda ning loomulikult ei puudu ka RGB võimalus, mida saab seadistada allalaetava G-Menu rakenduse kaudu.

Kasutamise koha pealt… 115-grammine hiir liigub äärmiselt sujuvalt ning kõik nupud on täpselt näpuulatuses. Ainsaks erandiks on ehk üks pöidlanupp, millega mängudes DPId jooksvalt vähendada saab, et hiir aeglasemalt liiguks, näiteks snaipriga sihtides. Seda oli pisemate kätega mängijatel keerulisem tabada, aga sellest juba eraldi lõigus.

Minu jaoks oli hiir grammike kitsas. Ma ei oska täpselt seletada, milles asi on, aga väikest näppu polnud nagu kuhugi panna. Ma olen harjunud hiirtel väikest näppu seadme serva peale toetama, aga AGM600 puhul seda serva nagu polnud. Või noh, oli, aga näpp ei tahtnud kuidagi seal püsida, muutes tundidepikkused kasutussessioonid natuke väsitavaks ja näpp tahtis ära surra. Pöidla pool on aga väga mugav, sest seal on krobelisem pind, mis lubab pöidlal mõnusalt puhata.

Klaviatuur AGON AGK700 on aga lühidalt öeldes fantastiline. Algselt üle 150 euro maksnud klaviatuur on olnud 2022. aasta lõpus müügil umbes 80 euroga ja selle hinna juures on paremat klaviatuuri raske tahtagi. See näeb laual tõeliselt uhke välja, sest lisaks G-Menu abil muudetavale RGB-taustavalgusele on klaviatuuri enda välimus tõeliselt soliidne. Esimene asi, mida te seda karbist välja võttes märkate, on kaal. AGK700 on raske (umbes 1,5 kilo!), seega mängimise ajal ei hakka see ka parima tahtmise juures libisema. Välimusele annab oma lisa ka karbist leitav magnetkinnitusega kunstnaha laadse tootega kaetud randmetugi, mis on meeldivalt pehme ning oli vähemalt minu jaoks täpselt õige nurga all.

Klaviatuuri ülaservast leiate nupurea, kust saab avada veebilehitseja, käivitada RGB taustavalguse, välja lülitada Windowsi klahvi, et mänguhoos kogemata operatsioonisüsteemi ei liiguks ning vahetada noolte ja WASD klahvide kasutamise vahel. Nende nuppude vahel ilutseb aga Suur Punane Nupp. Ei, see ei ole pornolehekülje sulgemiseks, kui abikaasa või ema tuppa astub (kuigi see oleks neetult äge lisa igale klaviatuurile), vaid tegu on hoopis helitugevuse reguleerimise nupuga, mida on tore kruttida. Lisaks Suurele Punasele Nupule on klaviatuuriga kaasas ka tavasuuruses punased WASD Klahvid ja nende vahetamiseks tarvilik tööriist. Mina vahetasin klahvid kiirelt ära, sest minu arvates sobisid need suurepäraselt klaviatuuri esteetikaga.

Minule saadetud klaviatuuri klahvide all peitsid ennast Cherry MX Red ehk siis punased switch’id. Nende reageerimiseks on tarvis rakendada ainult 45 grammi jõudu ning liikumisulatuseks on 2-4 millimeetrit. See muudab kiired klahvivajutused äärmiselt lihtsaks, sest reaalsuses piisab põhimõtteliselt näpuga nupule kergelt toksamiseks, et asjad juhtuksid. See oli väga mugav ka töötades, sest trükkimise kiirus oli hea.

Nupud on näppude all mõnusalt nõgusad, aga valjud. Jah, ma tean, et punased switch’id peaksid olema vaikse(ma)d, aga AGK700ga töötades kostus üle toa sedavõrd vali klõbin, et öösel ma sellega töötada ei julgenud ja kui seda juhtub kasutama mõni mängur, kes tahaks öösel vanemate teadmata mängida, võib ta üsna kiiresti teised klahvivalanguga äratada. Tühikuklahv teeb eriti mahlase ja kõlava plõksu, kusjuures.

Klaviatuuril on olemas ka USB-pesa, mille kasutamiseks on tarvis arvutiga ühendada mõlemad kaheotsalise USB-kaabli otsad. Veidral kombel pole otsad tähistatud, seega kui te ei taha USB-funktsionaalsust kasutada (sest asju laadida sealt ei saa, ilmselt ei tule piisavalt võimsust läbi), peate vaatama, kumb USB-otsik käivitab klaviatuuri RGB ja teise ühendamata jätma.

AGON AMM700 hiirematt on… hiirematt. Tänu G-Menu kaudu ühendamisele suudab ka tema oma logo teiste AOC AGON seadmetega sünkroonis vilgutada ja moodustab niimoodi laual kena terviku, kuid oma kvaliteedilt jättis ta minu silmis kahjuks natuke soovida. Ma jõudsin kogu mulle usaldatud komplekti kasutada paar kuud, kuid selle aja jooksul hakkas hiiremati mikrokiudkangast pind põhja küljest lahti tulema. Samas on ta jätkuvalt sama jäik nagu esimeselt päeval ja kummist põhi ei lase matil ka kõige karmima hiirega vehklemise juures paigast nihkuda. Seega võite mõelda, et AMM700 on nagu teie telefoni kaitsekest. See muudab kasutamist palju mugavamaks, aga kuna kõik, mis liigub ja kuhugi vastu puutub, kulub, kipub ta kõige kiiremini kuluma.

Nüüd põnevama osa juurde. Tahtsin nimelt katsetada, kuidas AOC AGON arvutimängutarvikute sari peab vastu ekstreemsemates oludes ning viisin need kaheks nädalaks oma kodulähedasse noortekeskusesse, kus neid igapäevaselt kasutasid kümned erinevad noored, kes ei pruugi tehnikaga just kõige leebemalt ringi käia ja kelle näpud pole alati kõige puhtamad.

Seega… otsustasin panna lapsed mõistliku hinnaga lisaseadmete taha, sest nemad ilmselt ongi ju nende kõige tõenäolisem sihtgrupp. Ja teate, ma sain seadmed tagasi täiesti tervelt ja sama hästi toimivalt, nagu need pärast karbist lahti võtmist olid. Kommentaaridena sain kuulda ainult kiidusõnu ja päringuid, et kust neid osta saab, et vanematele kingisoove esitada. Hiir tekitas alguses hämmingut, sest mina olin ta liiga kiireks seadistanud ning pidin siis noortele õpetama, kuidas erinevate klahvide ja tarkvara abil hiirt just vastava mängu ja mängija soovidele parajaks seadistada saab. Noorte käest tuli hindeks tubli 5.

Kokkuvõtteks võib öelda, et AOC AGON sarja tooted, mis mulle saadeti, ehk siis AGM600 mängurihiir ja AGK700 -klaviatuur, on väga head arvutimängutooted. Nende soodsam hind oma konkurentidega võrreldes on väga hea müügiargument, sest hätta nendega ei jää. Põhisihtgrupp kiitis need noortekeskuses igati heaks ja mina soovitan neid igale hinnatundlikule arvutimängurile või arvutimänguri vanemale.