Kohus kiitis Microsoft Activision Blizzardi tehingu heaks

0
179
Microsoft Activision Blizzard
Pilt: Activision Blizzard

USA föderaalkohus kiitis täna Microsofti ja Activision Blizzardi ühinemise heaks. See otsus tähendab, et kahe ettevõtte ühinemisele pole Ameerika Ühendriikides takistusi ning nad võivad tehingu lõpule viia enne augustis toimuvat FTC kohtuistungit.

Ameerika Ühendriikide kaubanduskomisjon (Federal Trade Commission, FTC) püüdis takistada tehingu toimumist enne eraldi protsessi alustamist, mis algab augustis. Kuid USA ringkonnakohtunik Jacqueline Scott Corley ei usu, et Activision Blizzardi omandamine Microsofti poolt võiks kuidagi vähendada konkurentsi videomängude ja pilvemängude teenuste turul või FTC-l oleks lootust augustis toimuv kohtuasi võita. Seetõttu otsustas kohtunik lubada Microsoftil Activision Blizzardi tehing lõpule viia.

FTC-l on muidugi võimalus otsus edasi kaevata või jätkata tehingu blokeerimise katsetega, kuid komisjoni varasema käitumise põhjal arvavad eksperdid, et FTC võib loobuda nii edasikaebamisest kui ka augustis toimuvast protsessist.

FTC väitis oma hagis kohtule, et tehing annaks Microsoftile võimaluse kontrollida, kuidas tarbijad hakkavad edaspidi ligi saama Activisioni mängudele. Microsoft väitis, et tehing on hea nii mängijatele kui ka konkurentsile.

Microsoft on kulutanud poolteist aastat selle nimel, et Activisioni tehing saaks üle maailma heakskiidu, näidates, kui keeruline võib olla globaalsetel ettevõtetel saada kokkuleppele konkurentsiõiguse järelevalvega tegelevate ametiasutustega.

Sony on on väljendanud oma muret konkurentsiametitele, et Microsoft võib nad ilma jätta Activision Blizzardi mängudest, nagu näiteks “Call of Duty” seeriast või pakkuda neile viletsamat versiooni, mille tõttu PlayStationi kasutajad vahetavad konsooli. Seda muret toetasid FTC ja Ühendkuningriikide konkurentsiamet CMA. Euroopa Komisjon ja paljud teised konkurentsi järelvalvega tegelevad ametid ülemaailma aga on leidnud, et see ei kahjusta konkurentsi videomängude või pilvemänguteenuste turul ning on tehingu heaks kiitnud.

Microsoft on kriitikute rahustamiseks sõlminud 10-aastaseid kokkuleppeid erinevate ettevõtetega, sealhulgas Nintendo ja Nvidiaga, lubades neile järgmnise 10 aasta jooksul ligipääsu Activision Blizzardi mängudele. Sama lepingut on pakutud ka Sonyle, kuid Sony on lepingust keeldunud, väites, et see pole neile kasulik leping ning selle lepingu täitmise kontrollimine, et Microsoft lepingut täidaks, olevat keeruline.

Kohtuistungil uuris kohtunik FTC esindajatel, et milline on otsene kahju tarbijatele, kui “Call of Dutyst” saaks eksklusiivmäng, mis on saadaval ainult Microsofti platvormidel. Kuid Microsofti esindajad suutsid ümberlükata FTC argumendid, näidates kohtunikule, et nad soovivad oma mänge teha kättesaadavaks veelgi rohkem mängijatele läbi oma pilveteenuse ja kolmandate osapooltega sõlmitud 10-aastaste lepingutega. Isegi FTC enda majandusekspert ei suutnud välja tuua ühtegi usutavat argumenti selle vastu, jäädes kujutletava piiramist kujutavale stsenaariumile truuks.

Kuigi USA-s on kohtunik andnud Microsoftile küll rohelise tee tehingu lõpule viimiseks, siis tuleb microsoftil endiselt silmitsi seista Ühendkuningriigi konkurentsiameti CMA-ga, kes keelas tehingu oma aprillis tehtud otsusega, väites, et see kahjustab konkurentsi Ühendkuningriigi mänguturul. Microsoft kaebas tol korral otsuse edasi Ühendkuningriigi konkurentsikaebuste kohtule. Istung pidi algselt toimuma juuli lõpus. Kuid vahetult pärast kohtuotsust USA-s teatasid CMA ja Microsoft, et nad otsustasid üheskoos taaskord läbirääkimiste laua taha istuda, et leida võimalus kuidas tehing heakskiidu saaks CMA-lt. Kokkuleppele püütakse jõuda selle nädala jooksul.

Küsimus on, millised on CMA poolsed nõudmised Microsoftile, et nad lubaksid ettevõttel tehing lõpule viia? Kas Microsoft on nende nõudmistele valmis järele andma? Mis aga saab siis kui sel nädalal siiski kokkuleppele ei jõuta?

Geradin Partnersi konkurentsijuht ja endine õigusdirektor Tom Smith märkis, et ta kahtleb, et Microsoft üritaks tehingut läbi viia, kui CMA ei muuda oma otsust. Pärast aprillis väljakuulutatud otsust väljastas CMA vahekorralduse, mis keelab Microsoftil Activisioni omandamise ilma ameti eelneva kirjaliku loata. “On väga raske ette kujutada, et nad viivas tehingu lõpule, kuni vahekorraldus kehtib, sest see oleks tahtlik Ühendkuningriigi seaduse rikkumine,” ütles Smith.